In Portugalia are loc expozitia de pictura a pictorului roman Romeo Niram, organizata de catre Escola Superior de Teatro e Cinema, intre 4 si 22 Decembrie 2006. Expozitia reprezinta cea de a treia etapa a Ciculului Eseu despre Luciditate, dupa expozitiile organizate in lunile octombrie si noiembrie de Primaria Lisabonei si de Cafe Cultural Cem Medos.
De data aceasta, la piece de resistance este tabloul intitulat Eseu despre Manuel de Oliveira si Serge Trefaut, care evoca figura marelui regizor portughez si a tanarului realizator de filme documentare, Serge Trefaut.
La deschiderea expozitiei a participat si regizorul Serge Trefaut, al carui film documentar Novos Lisboetas a fost difuzat in cadrul vernisajului.
Novos Lisboetas este un documentar realizat in anul 2004 despre noii locuitori ai Lisabonei, emigranti din mai multe colturi ale lumii, (printre care si despre romani), si s-a bucurat de colaborarea pictorului Romeo Niram. Filmul a fost prezentat la mai multe festivaluri internationale (E Tudo Verdade - It's All True - Brazilia, Infinity Film Festival - Italia, Festival dei Popoli -Italia, Latino Film Festival - Olanda) si a castigat premiul de cel mai bun film portughez la festivalul Indielisboa.
La baza ciclului de picturi Eseu despre Luciditate realizat de Romeo Niram sta dorinta de a apropia artele intre ele, literatura, arhitectura, fotografia, cinematografia si pictura. Relatia dintre cinematografie si pictura este una complexa si generatoare de opinii contrarii. Multi regizori au folosit n filmele lor pictura pentru a reliefa sau a mbogati sensul lucrarilor. Astfel, pictura a trecut pe pelicula cinematografica, intalnirea dintre ecran si pictura facand vizibil invizibilul si dand preferinta absentei asupra prezentei, mintii asupra trupului.
Eseu despre Oliveira si Trefaut exploreaza aceasta legatura dintre cele doua forme de arta, ntr-un sens invers. De data aceasta este pictura cea care se inspira din cinematografie, iar elementele proprii acesteia, pelicula, rolele de benzi alcatuiesc spatiul nconjurator al tabloului, creand o atmosfera de film fantastic.
Romeo Niram s-a nascut la Bucuresti in 1974. Locuieste in prezent in Portugalia, unde, in paralel cu activitatea artistica, a fondat in anul 2004 ziarul cultural bilingv Diaspora, iar in 2005 publicatiile La Ortodoxia Latina si revista Niram Art in 4 limbi, o revista de arta conceputa de un pictor pentru alti pictori, galeristi, colectionari si toti cei care sunt indragostiti de frumos.
In cadrul vernisajului de la Escola Superior de Teatro e Cinema, a fost prezentat si ultimul numar al revistei Niram Art, revista al carei obiectiv il constituie apropierea intre artisti si galerii din intreaga lume, cu precadere din Romania, Spania si Portugalia, publicarea si descoperirea artistilor necunoscuti, alaturi de cei care deja si-au facut un nume. n acest sens putem citi n ultimul numar o prezentare bogata a pictoritei romance Rodica Toth Poiata si a tinerei artiste Maia Stefana Oprea. Astfel Niram Art doreste sa aduca la cunostinta galeriilor n care sunt distribuite talentele romanesti, de a crea legaturi, prin facilitarea accesului la informatie, intre galerii si pictori. Totodata isi propune sa readuca in prim plan figurile marilor artisti romani, cunoscuti n toata lumea, Constantin Brancusi, (prin eseul intitulat
Despre simplitatea creatiei al scriitorului Catalin Ghita, unul dintre colaboratorii revistei, finalist al Premiilor Prometheus, Opera Prima, la Categoria Literatura, ale Fundatiei de cultura Anonimul), Victor Brauner, Samson Flexor, Sorel Etrog, trecand prin prezentarea curentului dadaist initiat de Tristan Tzara. Una din rubricile permanente ale revistei o constituie prezentarea la fiecare numar a unei galerii de arta. De data aceasta, intervievatul revistei este dl. galerist Alvaro Lobato da Faria, directorul Galeriei Movimento de Arte Contemporanea, una din cele mai importante galerii din Lisabona.
Astfel, expozitia lui Romeo Niram s-a dovedit a fi o fereastra deschisa artei, culturii si afirmarii valorilor romanesti in cadrul unui eveniment international.
Eva Defeses
Decembrie 2006