In anul 1889, congresul Internationalei Socialiste decreta ziua de 1 Mai ca Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago. Sarbatoarea s-a extins cu timpul si in alte state, printre care si Romania. Anul acesta de 1 Mai, bucurestenii sunt invitati la un picnic organizat la Palatul Mogosoaia.
Primaria Capitalei, pune la dispozitie un spatiu special amenajat pentru astfel de activitati, intr-un loc incarcat de istorie, cultura si cu multiple oportunitati de petrecere a timpului liber. In plus, locatia este ideala pentru bucurestenii care nu vor putea petrece aceasta zi la mare sau la munte. Vor fi puse la dispozitia cetatenilor gratare, saci menajeri pentru colectarea deseurilor, acestia avand posibilitatea de a-si organiza propriul picnic.
Prilejul escapadei de o zi este cu atat mai bun cu cat prognozele meteorologice ne tin partea, anuntand pentru perioada care urmeaza zile insorite. Palatul Mogosoaia, care se afla la doar circa 15 km de centrul capitalei, a fost timp de 120 de ani in posesia familiei Brancoveanu.
Palatul a fost construit de Constantin Brancoveanu pana in 1702, intr-un stil arhitectural original care ii poarta numele. In literatura de specialitate, stilul brancovenesc este apreciat ca "stilul arhitectural romanesc renascentist”, fiind de fapt o combinatie de elemente venetiene si otomane.
In afara de cladirea propriu-zisa, in cadrul complexului mai pot fi vazute: turnul de veghe, bucataria, casa de oaspeti, ghetaria, cavoul familiei Bibescu si biserica „Sf. Gheorghe”. Serele Mogosoaia au fost construite dupa 1890, dar sunt folosite inca la diferite ocazii, pentru cultura florilor si ca atelier de educatie plastica pentru copii.
Palatul Mogosoaia poarta numele vaduvei boierului Mogos, care detinea pamantul pe care acesta a fost construit. Langa turnul portii, in afara zidurilor palatului, se afla biserica "Sfantul Gheorghe", terminata in 1688 adica cu putin timp inainte ca ctitorul ei sa devina domnitor. Lacasul adaposteste mormantul lui George Valentin Bibescu si tabloul votiv care ii reprezinta pe cei patru fii ai lui Constantin Brancoveanu impreuna cu tatal lor.
Sursa foto: palatebrancovenesti.ro, wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro
Aprilie 2012