De ce a atras aceasta lucrare atentia colectionarilor din intreaga lume ? Si, mai ales, care este povestea ei ?
O compozitie de o surprinzatoare si trista meditativa expresivitate, infatisand un baiat imbracat in haine albastre de lucru, pe un fundal de un rosu stins. Pe cap are o cununa de flori. In mana stanga tine neglijent si neindemanatic o pipa biliard. Nu priveste direct in fata, ci intr-o parte a cadrului, absent, ganditor, preocupat. Picasso a pictat tabloul in 1905, si daca nu a fost cea mai buna compozitie din acea perioada, a devenit cel mai cunoscut.
Pe 5 mai 2004 Casa de licitatie Sotheby's vindea la New York tabloul "Garcon a la Pipe", semnat Pablo Picasso, pentru suma record de 104 milioane de dolari, atunci cel mai scump tablou vandut vreodata. Era un record ce nu fusese anticipat nici de specialistii casei de licitatie, nici de experti sau artisti, dar se pare ca un colectionar - care a preferat sa isi pastreze anonimatul - nu s-a oprit pana cand lucrarea lui Picasso nu a devenit a lui. S-a vorbit si s-a scris mult despre noul record al pietei de arta, tabloul si Picasso au ajuns din nou pe primele pagini ale ziarelor si revistelor, s-au facut speculatii privind identitatea misteriosului colectionar. Potrivit zvonurilor, cel mai probabil tabloul a fost cumparat de un anume Guido Barilla, un magnat cunoscut pentru excentricitatile sale artistice, care se pare ca ar avea si tabloul lui Vincent van Gogh, "Portrait de Dr Gachet", cumparat in 1990 pentru 82.5 milioane de dolari.
Potrivit biografilor lui Picasso, acesta a inceput sa lucreze la "Garcon a la Pipe" in 1905, pe cand se gasea in Montmartre, in asa-numita Perioada Roz, perioada in care isi cauta noi forme de expresie, formandu-si un stil propriu, matur. Drept model i-a servit un cunoscut care locuia in cartier, un tanar ce obisnuia sa viziteze adesea atelierul lui Picasso. Artistul a lucrat cu maxima seriozitate, realizand zeci de schite, obligandu-l pe model sa ia nenumarate posturi - stand asezat, in picioare, sprijinit de zid - practic fiecare schimbare, oricat de marunta, fiind desenata si evaluata.
Dupa o pauza de o luna, Picasso l-a chemat din nou pe tanarul sau model pentru a termina tabloul, adaugand si cununa de flori, unul dintre elementele ciudate ale compozitiei, dar intr-un reusit echilibru cu fundalul. Din pacate nu se mai stie astazi cine era baiatul, cat de bine il cunostea Picasso, care era numele sau. Tabloul, una dintre lucrarile de care Picasso era deosebit de mandru, avea sa devina una dintre cele mai scumpe opere de arta din toate timpurile. Dar asta avea sa se intample dupa aproape un secol.
Foto : artinprint.com
Septembrie 2008