Intre Pablo Picasso si Cuba legaturile sunt mai stranse decat s-ar putea crede, pentru ca bunicul artistului a ajuns in aceasta tara. Francisco Picasso Guardeno, bunicul din partea mamei, si-a parasit sotia si cele patru fiice (una dintre ele, Maria, fiind mama lui Pablo Picasso) si a plecat in Cuba, in speranta ca se va imbogati. Numai ca acolo nu s-a bucurat de averea pe care o spera, ci de o frumoasa poveste de dragoste cu Cristina Serra, o tanara de culoare.
Chiar daca nu se cunosc toate amanuntele povestii, se pare ca Picasso Guardeno - descris de contemporanii sai ca un "domn excentric, cu o impresionanta mustata" - a iubit-o cu adevarat pe tanara Serra, iar aceasta il adora pe mai varstnicul spaniol. Picasso Guardeno a sfidat tabuurile vremii, dand numele sau celor patru copii din relatia cu Serra. Mai mult, le-a dat numele celor patru copii pe care ii avusese cu sotia din Spania. Spre exemplu, una dintre fiicele sale din Spania purta numele Aurelia, asa ca Picasso nu a ezitat sa isi boteze primul copil din Cuba cu numele de Aurelio.
Acest fiu, pe numele sau complet Juan Francisco Aurelio Picasso Serra avea sa se casatoreasca la randul sau cu Elvira Granados, cu care a avut nu mai putin de noua copii. Unul dintre acestia, o fata, Caridad Picasso, a avut sapte copii, dar nici unul nu a supravietuit.
Potrivit biografilor lui Pablo Picasso, bunicul si-a dorit mereu sa revina in Spania, macar pentru a-si revedea prima familie. A ramas doar un proiect neimplinit, Picasso Guardeno murind in 1888, chiar cand se pregatea de plecare.
Aceasta poveste de dragoste in alb si negru, care a provocat un scandal destul de important in epoca, a fost readusa in atentia publicului de investigatiile istoricului cubanez Barbara Mejides si jurnalistei Julia Mirabal. Cele doua au realizat un impresionant documentar despre Los Picassos Negros (Acei Picasso negri). Dupa difuzarea documentarului la televiziunea cubaneza, au aparut numerosi descendenti, care nu fusesera inca identificati, multi dintre ei semanand surprinzator de mult cu celebrul pictor. Deveniti adevarate vedete ale momentului, o buna parte dintre acestia au preferat sa nu apara in presa, preferand sa isi duca viata la fel ca inainte, fiind insa mandri ca sunt inruditi cu celebrul artist.
Dintre cei care au oferit scurte interviuri presei sau au participat la realizarea documentarului, Gloria Molina Picasso, stra-stra-stranepoata lui Francisco Picasso a pastrat in atelierul sau, unde lucra ca designer, o caricatura a lui Pablo Picasso. Luis Picasso Granados, un barbat in varsta de 78 de ani, are mereu in portofel un articol despre Picasso, decupat dintr-un ziar local, declarand in gluma ca ii place sa isi vada numele in ziare.
De cealalta parte a Atlanticului, partea europeana a clanului Picasso stia de acesti Picasso de culoare, dar era un subiect inchis, despre care nu se discuta. Era insa un subiect binecunoscut si in lumea artistica. Wilfredo Lam, unul dintre cei mai cunoscuti pictori cubanezi moderni, a trait in Sagua la Grande, orasul unde se aflau cei mai multi reprezentanti ai familiei Picasso din Cuba. Mai mult, Pablo Picasso l-a sprijinit si ajutat pe Lam, poate in semn de recunoastere pentru discretia cu care artistul cubanez a tratat subiectul.
Descendentii cubanezi ai familiei Picasso nu au fost deloc niste anonimi in viata culturala a tarii. Primul fiu al lui Picasso Guardeno, Juan Francisco Aurelio Picasso, a fost nu doar un cunoscut si respectat personaj, ci si un neintrecut dansator de rumba. Unul dintre fiii sai, Juan Remigio, a fost artist plastic.
artline.ro