In ultimii ani Elvetia a devenit treptat o piata de arta tot mai importanta, iar unul dintre cele mai importante targuri de arta moderna din lume este Art Basel, vizitat la fiecare editie de mii de turisti, artisti, critici. Centrul financiar al Zurichului a profitat de aceasta crestere rapida a pietei de arta, noi galerii deschizandu-se in ultimii ani, iar elvetienii sunt unii dintre cei mai rafinati colectionari din lume, alcatuind colectii impresionante si rare, expuse adesea chiar in locuintele acestora.
Aceasta crestere fara precedent a pietei de arta elvetiene este datorata in special interesului colectionarilor din tari ca Rusia, India, Coreea de Sud sau China, intrati recent pe piata. Prezenta acestora a dus la cresterea vanzarilor, cum s-a intamplat in special cu arta contemporana chineza sau rusa. Iar noii colectionari, multi dintre ei foarte bogati, investesc in arta atat din pura placere, cat si pentru a dobandi prestigiul de colectionar.
In trecut evolutia era ciclica, si in defavoarea pietei de arta : dupa o scurta perioada de ascensiune si dezvoltare, piata se prabusea, la fel ca si nivelul achizitiilor si cotele artistilor. Dar acum nu se mai pune problema unei prabusiri, iar piata de arta devine tot mai atragatoare pentru noii colectionari.
Elvetia este in prezent cea de a patra piata de arta din lume, fiind depasita doar de SUA (doar la New York se desfasoara 55 la suta din totalul vanzarilor globale), Marea Britanie si Franta. La inceputul anilor '90 Elvetia a reusit sa depaseasca Japonia, si acum se afla cu foarte putin in urma Frantei, chiar daca aceasta are o populatie mult mai mare. Dupa Londra, Zurich este al doilea oras european in topul vanzarilor de arta.
Acest succes se datoreaza insa in buna parte targului Art Basel, care a avut prima editie cu trei decenii in urma, devenind astazi cea mai importanta manifestare dedicata artei moderne in lume. Este locul ideal pentru a cumpara si vinde arta contemporana, pentru a afla noi informatii despre piata si cotatii, despre ce fel de lucrari sunt "la moda" si ce se mai intampla in general in aceasta lume. Nu exista nici un colectionar elvetian demn de acest nume care sa rateze Art Basel, multi venind la Zurich pentru a petrece cateva zile in lumea artei, pentru a vizita galeriile din oras si pentru a se pune la curent cu programul targului, inainte ca acesta sa inceapa. Iar colectionarii, elvetieni sau nu, care vin la Art Basel, au bani si sunt gata sa ii cheltuiasca pentru acea piesa rara, pe care o doreau de atat de mult timp.
Elvetia pare tara perfecta pentru lumea artistica : localizarea centrala, stabilitatea financiara si mai ales faptul ca este un stat liberal, care nu percepe taxe suplimentare pentru tranzactiile de arta. O astfel de politica face ca Elvetia sa fie din start o tara mai atragatoare pentru colectionari si dealeri. O alta diferenta majora fata de alte tari este aceea ca urmasii artistului nu primesc nici un procent din costul unei lucrari (asa-numitul droit de suite). Colectiile particulare din Elvetia rezista prin prezenta unor nume importante care demonstreaza cat de multa pasiune si munca sunt dispusi elvetienii sa investeasca in arta.
Daca in urma cu doua decenii vechii maestrii erau punctul de atractie al fiecarei licitati, fiind urmati de impresionisti, astazi arta moderna si contemporana castiga tot mai rapid teren, si se pare ca nu peste mult timp va ocupa prima pozitie in topul preferintelor.
30 august 2006