Piata Rosie grupeaza multe dintre comorile arhitecturii moscovite si este un adevarat simbol al Rusiei. Pentru cine paseste intaia data in aceasta capitala europeana, lista de prioritati va avea intotdeauna indiferent de perioada sederii, acelasi inceput: Piata Rosie. Contrar opiniei celor care vad numele ca o trimitere la secera si ciocan, acesta provine de la cuvantul “crasnaya”(frumos), intrebuintat in vechime pentru a desemna Catedrala Sf. Vasile.
In zona Pietei Rosii de astazi, sub zidurile Kremlinului, cu secole in urma exista o mahala locuita de persoane al caror statut nu le permitea sa traiasca altundeva decat la periferia orasului medieval. Insa Piata Rosie se transforma in centrul Moscovei moderne si devine nodul spre care converg toate drumurile importante din tara.
Piata separa Kremlinul, fosta resedinta imperiala, in prezent sediul presedintiei ruse, de zona comerciala Kitay-gorod. Intreaga zona a Kremlinului este destul de mare si adaposteste cladiri unice precum: Muzeul de Istorie de la Kremlin, Muzeul de arme (Armory), Catedrala Adormirii Maicii Domnului si Biserica Sf. Mihail Arhanghelul.
Cel mai proeminent obiectiv turistic din zona este cu siguranta Catedrala Sfantul Vasile Blajenii, care dateaza din anul 1554. Lacasul de cult ortodox a fost construit dupa victoria armatei ruse impotriva tatarilor din hanatul Kazan si se remarca din punct de vedere arhitectonic prin cupolele sale caracteristice stilului rus, in forma bulbilor de ceapa.
In interior, pe langa bogatia elementelor decorative se poate vedea mormantul Fericitului Vasile din secolul al XV-lea, care este ocrotitorul catedralei. Se spune ca directorul planului de reconstructie a Moscovei a intocmit un model al Pietei Rosii, cu care s-a prezentat la Stalin, si a inceput sa-i explice de ce catedrala trebuia demolata. Cand a luat insa macheta catedralei de pe masa, Stalin a replicat: „Lazar! Pune-o la loc!”.
Kremlinul a fost construit in veacul al XIV-lea cand Printul Moscovei, Ivan Klaita, a ordonat construirea unei fortarete impresionante. Aproape 50 ani mai tarziu, nepotul acestuia, Dmitri Donskoi, a ridicat zidurile din piatra alba in jurul cetatii iar constructia a fost finalizata la inceputul secolului al XVI-lea. Lucrarile au inceput din nou 100 de ani mai tarziu si structura cetatii a luat forma cunoscuta de astazi.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro