Vineri, 1 iunie 2012, ora 19.00, Orchestra Nationala Radio invita publicul la un concert ce ii are in prim-plan pe pianista Dana Borsan, solista-concertista a Formatiilor Muzicale Radio si pe dirijorul Jozsef Horvath.
In deschiderea concertului va fi interpretat poemul simfonic Kikimora, op. 63 de Anatoly Liadov, compus in 1909, dar care include si pagini compuse anterior, pentru o opera care a ramas neterminata.
Partea a doua a programului este dedicata compozitorului P. I. Ceaikovski: Concertul nr. 1 in si bemol minor pentru pian si orchestra, op. 23, care o va avea ca solista pe Dana Borsan si Simfonia a V-a in mi minor, op. 64.
Interpreta fascinanta, cu o putere de expresie deosebita, artista de o desavarsita muzicalitate, Dana Borsan si-a castigat un loc binemeritat in elita pianisticii romanesti. Profesor univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Dana Borsan este din anul 2000 solista concertista a Formatiilor Muzicale Radio.
Nascuta la Cluj, licentiata a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si beneficiara a unei burse a Comunitatii Europene la Hochschule der Kunste din Berlin, discipola a maestrilor Gabriel Amiras si Georg Sava, Dana Borsan a urmat cursuri de maiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg si Helene Boschi, la Weimar. Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian si orchestra in re major de Mozart, confirma aparitia unui talent neobisnuit. Un moment decisiv in cariera sa l-a constituit dobandirea Premiului II si a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competitii internationale, Concursul "Robert Schumann" de la Zwickau.
Numele Danei Borsan apare constant, de peste 35 de ani, pe afisele tuturor filarmonicilor din Romania si in programe de concert din strainatate. A sustinut, in 17 tari (Germania, Franta, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, Slovacia, Rusia, Moldova, Bulgaria, China, Ungaria etc.), peste 900 de concerte si recitaluri, propunand de fiecare data programe de substanta, cu repertorii diverse, adevarate provocari pentru evolutia oricarui pianist. A cantat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varsovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Numele Danei Borsan a aparut pe afisele festivalurilor de la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Chisinau, Bucuresti-Festivalul "George Enescu", Festivalul "Dinu Lipatti", Cluj si Festivalul "Mozart". Dana Borsan a incheiat in anul 2006 un proiect deosebit - Integrala Concertelor pentru pian si orchestra de W.A. Mozart, eveniment in premiera in viata muzicala romaneasca, concretizat in concerte sustinute alaturi de Orchestra de Camera Radio si o serie de 8 CD-uri editate de "Casa Radio". Un alt proiect realizat este Integrala Sonatelor pentru vioara si pian de W.A. Mozart impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu, recitaluri deosebit de bine primite de public si de presa. In
paralel cu activitatea artistica, Dana Borsan sustine si o activitate didactica remarcabila: conduce din 1990 o clasa de pian, studentii sai obtinand numeroase premii la concursuri nationale si internationale. Din februarie
2012 este presedinta Senatului acestei prestigioase institutii.
Jozsef Horvath a absolvit cursurile Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, unde a studiat cu Florentin Mihaiescu, Cornel Groza, Gheorghe Victor Dumanescu. A urmat cursuri de maiestrie sustinute de reputati muzicieni precum Christfried Brodel, Janos Furst, Kurt Masur, George Pehlivanian, Ghenadi Rojdestvenski, urmarind totodata repetitiile si concertele dirijorilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesus Lopez-Cobos si Georges Pretre. Din anul 1999 Jozsef Horvath este dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 al Operei Romane din aceeasi localitate. In acest an este si director artistic al Festivalului "Liszt 200", un eveniment de anvergura ce cuprinde numeroase concerte, recitaluri si diverse manifestari artistice.
Jozsef Horvath a infiintat Orchestra Classica din Cluj-Napoca, al carei director artistic este, scopul fiind promovarea tinerilor artisti transilvaneni. Este deseori invitat al orchestrelor filarmonice din Arad, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timisoara, Targu-Mures, colaboreaza cu Orchestra de Camera si Orchestra Nationala Radio, Corul Academic Radio si Corul Radiodifuziunii din Budapesta. De asemenea, a dirijat
Orchestra Simfonica RTVE din Madrid.
Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe eventim.ro.