Cei care veneau la inceputul anilor '50 la modestul templu Wat Traimit in Bangkok, Thailanda, puteau vedea aici o impresionanta si masiva statuie a lui Buddha, adancit in meditatie in pozitia deja arhetipala pentru reprezentarile sale, o creatie greu de trecut cu vederea nu doar datorita dimensiunilor, dar si pentru ca cei de aici spuneau ca are cateva sute de ani vechime si a fost adusa dintr-un vechi templu.
Cine, de unde, cand, erau tot atatea intrebari la care raspunsurile erau mai curand povesti si legende decat fapte, insa cine dintre cei care treceau pe aici si-ar fi imaginat ca se gasesc in fata poate celei mai valoroase reprezentari ale lui Buddha. Cel putin sub aspectul valorii materiale, daca poti pune problema astfel cand vorbesti despre o astfel de statuie.
Abia in 1954 a fost gata si noua cladire pentru vechea statuie, si probabil au fost destui cei care au calculat metodic si au ajuns la concluzia ca proaspatul edificiu va fi costat sensibil mai mult decat opera de arta in sine. Insa era nevoie de o extensie a vechiului templu, si cand totul a fost gata au inceput si lucrarile de mutare a statuii. Chiar daca nu parea sa aiba o valoare prea mare era surprinzator de grea, poate in interior era din piatra acoperita de stucatura, cine stie, si abia pe 25 mai 1955 s-a incercat efectiv transportul. Numai ca in acea zi totul avea sa se schimbe, si nu putini credinciosi, mai alesi cei care vor veni aici in perioada imediat urmatoare, intr-un tumult uman cum templul nu mai vazuse vreodata, au vorbit despre o minune.
Buddha de dincolo de aparenta
Si chiar daca atunci si mai tarziu au circulat mai multe versiuni, se pare ca cea mai amuzanta este si cea adevarata: cand muncitorii si calugarii au incercat sa mute vechea statuie in noua cladire una dintre franghii nu a rezistat greutatii si s-a rupt, iar una dintre cele mai vechi statui ale templului s-a lovit cu putere de pamant. In definitiv era doar o reprezentare a lui Buddha din gips, nimic foarte valoros, poate doar ca o marturie a felului in care se faceau astfel de opere de arta cu secole in urma. Insa (asa cum spune mai departe povestea devenita legenda locala) cand unul dintre calugari s-a uitat cu atentie a vazut sub stratul subtire de gips un material lucios, de un galben inchis, cu luciu metalic.
Au fost adusi specialisti, restauratori, sculptori cu experienta, a fost indepartat cu multa atentie stratul exterior, si dinauntru, spre uluiala celor prezenti, a aparut o gigantica statuie din aur, infatisandu-l pe Buddha, din aur, sezand in meditatie, cu o inaltime de aproape patru metri si o greutate de nu mai putin de 5.5 tone.
Luand in considerare doar valoarea bruta a materialului statuia din templul Wat Traimit ar costa peste un sfert de milion de dolari. Pentru a nu mai pune la socoteala maiestria realizarii, faptul ca intregul ansamblu este realizat din noua parti ce se pot demonta cu surprinzatoare usurinta pentru a fi transportate in alta parte, si mai ales finetea cu care a fost totul proiectat si transpus in pretiosul metal.
Origini, povesti, legende
Dar cum a ajuns aceasta statuie, de o inestimabila valoare, intr-unul din templele ce pana atunci era cunoscut doar credinciosilor din regiune si rarilor turisti din Thailanda sau din strainatate. Nimeni nu mai stie exact. Cine a fost mestesugarul sau atelierul - expertii presupun ca statuia ar fi fost realizata in secolele XIII-XIV, in perioada Dinastiei Sukhothai - care a turnat-o, la comanda cui si mai ales cine a platit pentru aceasta extravaganta opera de arta sacra? Un print, un rege, poate a fost un dar pentru un conducator venerat. A fost turnata in intregime pe teritoriul actual al Thailandei sau in alta parte, poate in India, cum presupun alti cercetatori. Exista in vechile texte sacre referinte la un Buddha de aur, insa este chiar acesta, sau o legenda ori si mai curand o alegorie? Greu de spus astazi. Cum nu se stie nici perioada in care masivul idol a fost acoperit cu migala si rabdare de stucatura, pictata ulterior si decorata si cu mici bucati de sticla colorata, dupa gustul poate greu de inteles astazi al epocii, care a si facut-o prea putin interesanta pentru eventualii hoti.
Se stie insa ca ar fi fost adusa - mai mult datorita vechimii si valorii simbolice decat pentru ca cineva i-ar fi banuit pretul real - undeva pe la inceputul veacului al XIX-lea in noua capitala a regatului, Bangkok, alaturi de multe alte reprezentari ale lui Buddha. Noul oras, centrul unui stat care se gasea in primii ani ai unui nou inceput, avea nevoie de legatura cu trecutul aducand in Bangkok vechile statui ale lui Buddha. Si nu intamplator poate statuia buclucasa a fost adusa o vreme la templul Wat Chotanaram, si dupa inchiderea acestuia avea sa fie mutata, in 1935, aproape de locul unde poate fi vazuta si astazi. Si pret de peste doua decenii, cum noua cladire era prea mica pentru statuie, idolul din aur avea sa stea practic in aer liber, protejat doar de un modest acoperis. Sub care se gaseau peste cinci tone de aur.
Statuia lui Buddha astazi
Astazi, sub numele oficial si complicat de Phra Phuttha Maha Suwana Patimakon, cea mai mare statuie din aur infatisandu-l pe Buddha poate fi vazuta la templul Wat Traimit din Bangkok in noua cladire, inaugurata in februarie 2010. Si tot aici cei care vor sa afle mai multe despre una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri istorice si artistice din istoria Thailandei pot vizita mica expozitie permanenta dedicata statuii.
foto: wikipedia.org, thousandwonders.net, nextstopbangkok.com
Septembrie 2016