Autor a zeci de romane si povestiri scurte, Philip Jose Farmer s-a nascut in North Terre Haute, Indiana, pe 26 ianuarie 1918. Copilaria si-a petrecut-o in Peoria, Illinois, unde a studiat la Peoria High School. Si-a continuat studiile la Universitatea Bradley, obtinand in 1950 diploma in literatura engleza.
Doi ani mai tarziu a debutat in literatura science fiction cu romanul The Lovers (1952). Scrierea i-a adus un succes imens si, de asemenea, premiul Hugo pentru "Cel mai promitator tânar autor". Dupa ce a scris si a publicat alte doua povestiri scurte, Sail On! Sail On! (1952) si Mother (1953), Philip Jose Farmer s-a dedicat exclusiv scrisului, dar, fara a se putea intretine doar din ce publica, a lucrat timp de paisprezece ani ca referent tehnic la o intreprindere din domeniul apararii si spatiului.
In tot acest timp a continuat sa scrie, astfel, in 1967, publicarea nuvelei Riders of the Purple Wage ii aduce cel de-al doilea Hugo. Urmeaza o perioada productiva pentru Farmer in care publica douazeci si cinci de carti in zece ani. Un alt Premiu Hugo ii este inmanat in anul 1971 pentru “Cel mai bun roman”, Inapoi la trupurile voastre razletite!, volum ce a fost distins si cu Premiul Locus.
In scrierile sale Farmer a abordat diferite teme, printre care si cea religioasa, intalnita in lucrari precum Lumea Fluviului, in Jesus on Mars. Night of Light (1957), Flesh (1960), J.C. on the Dude Ranch, The God Business, The Making of Revelation, si in romanele Inside, Outside (1964) si Poarta (1973). Philip Jose Farmer a folosit mai multe pseudonime pentru a-si semna operele. O parte dintre acestea apartineau unor "autori fictivi", fiind defapt personaje din alte povestiri.
A mai semnat cu Nick Adams, Leo Queequeg Tincrowdor si Paul Chapin. Opera lui Farmer cuprinde peste optzeci de povestiri si saptezeci de carti. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este seria Lumea Fluviului care cuprinde romanele: Fluviul vietii, Vasul miraculos, Planul misterios si Labirintul magic. Autorul a decedat pe 25 februarie 2009.
Sursa foto: wikipedia
24 Aprilie 2013
A.I.
editor artline.ro