Istoria orasului Philadelphia este marcata de mai multe premiere: aici a fost publicat primul cotidian, The Philadelphia Packet and Daily Advertiser, intre 1784 si 1790; aici a aparut prima versiune a steagului american (desi informatia este contestata de unii istorici); tot aici au fost deschise prima biblioteca publica de imprumut, prima banca (in sensul modern al institutiei), s-a infiintat prima brigada de pompieri voluntari si a fost inaugurat primul spital din SUA (in 1751); in 1740 era deschisa Universitatea Pennsylvania, prima institutie de invatamant superior, iar in 1874 se deschideau portile primei gradini zoologice din America. Mai multe recorduri istorice care fac din oras, asa cum o spun unii dintre locuitorii sai, un urias muzeu de istorie.
In 1805 era deschisa aici Academia de Arta Pennsylvania, primul muzeu si scoala de arta din tara, o alta premiera in istoria culturala a orasului. Asa ca nu este o intamplare ca orasul are o bogata colectie de arta impresionista (fiind depasit cantitativ doar de Paris) si cea mai mare colectie Rodin (din nou, dupa cea din Paris).
Tot aici poate fi vazut unul dintre simbolurile istoriei SUA, Clopotul Libertatii - faimosul Liberty Bell - turnat in 1752 de firma Lester and Pack si care, potrivit traditiei, ar fi fost tras pentru a marca citirea celebrei Declaratii de Independenta, in iulie 1776. Mit sau realitate, este una dintre atractiile turistice si culturale definitorii pentru Philadelphia.
In anii '80 era nevoie de un program care sa puna capat unui fenomen nu tocmai pe gustul oficialitatilor - graffiti. Cum amenzile nu pareau prea eficiente, primaria a lansat un proiect inedit, si anume un proiect care promova pictura murala. Rezultatul a depasit cele mai optimiste asteptari, si daca in prezent Philadelphia are peste 3800 de compozitii murale, viu colorate si multe adevarate capodopere ale genului, este de presupus ca unii dintre artistii underground de atunci s-au regasit, cu entuziasm, in noua idee.
Aici, in Philadelphia, a fost construit in 1943 - 1946 primul calculator electronic de uz general, ENIAC, un proiect realizat la Universitatea Pennsylvania. Marcand un moment decisiv in istoria informaticii, ENIAC ar parea astazi un colos desprins din filmele science-fiction ale anilor '50-'60, si chiar daca era departe de computerele de mai tarziu, a fost (cu toate inerentele erori si probleme de inceput) o revelatie pentru cei care credeau ca in viitorul calculatorul va schimba totul. ENIAC a functionat pana in 1955, dupa ce in 1947 fusese mutat in Maryland. Avea in total peste 27 de tone.
Si pentru pasionatii de recorduri bizare orasul este unul dintre cele mai... bantuite din America. Legende locale sau subiecte pentru emisiuni senzationale (greu de spus) dar numarul locurilor si caselor unde ar putea fi intalnite fantome depaseste cu mult media nationala.
Orasul are 63 de parcuri.
In 1775 Johann Behrent construia aici primul pian integral produs in America.
Foto: visitphilly.com