Povestitorul si folcloristul roman Petre Ispirescu s-a nascut in ianuarie 1830 la Bucuresti. Nu a urmat cursurile unor scoli, educatia si-a primit-o de la mai multi dascali de pe langa unele biserici. A invatat cu dascalul de la Biserica Udricani si a urmat cateva clase la scoala dascalului S.Lupescu de la Biserica Olteni.
Majoritatea cunostintelor le dobandeste mai tarziu, studiind cartile de la tipografia condusa de Z. Carcalechi unde intra ucenic in anul 1844. Practicand aceasta meserie ani de zile se califica ca tipograf si ajunge sa conduca unele tipografii: Nationalul, Tipografia Statului, Tipografia Academiei Romane. Acest post ii asigura sansa de a-i cunoaste pe unii dintre cei mai de seama carturari: A.I. Odobescu, B.P. Hasdeu, J. Urban Jarnik.
Fiind autodidact, Ispirescu a devenit un bun cunoscator al literaturii romane si al folclorului romanesc. La indemnul lui Nicolae Filimon, scriitorul a publicat in 1862 primele sase basme culese de el: Tinerete fara de batranete si viata fara de moarte, Praslea cel voinic si merele de aur, Balaurul cel cu sapte capete, Fata de imparat si pescarul si Fiul vanatorului, in revista “Taranul roman”. Aceste scrieri au fost reunite apoi, impreuna cu altele, in prima sa culegere de basme.
In 1872 ii apare colectia ”Legende sau basmele romanilor. Ghicitori si proverburi”, urmata un an mai tarziu de “Snoave sau povesti populare” si de “Ispravele si viata lui Mihai Viteazul” in 1876. Ispirescu a mai scris versuri si proza memorialistica. Petre Ispirescu a murit pe 21 noiembrie 1887.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro