In judetul Maramures exista peste 30 de obiective naturale protejate, un parc national (Muntii Rodnei) si unul natural (Muntii Maramuresului). Pestera si Izbucul Izvorul Albastru se gaseste pe versantul sudic al Muntelui Magura si a intrat in regim de protectie in anul 1977.
Denumirea acestei arii protejate geologice si peisagistice provine de la frumoasa nuanta albastru-verzuie a izvorului carstic ce se varsa in raul Iza. Rezervatia este una dintre cele mai pitoresti zone ale Maramuresului si se intinde pe o suprafata de 100 ha, populata de specii rare de plante si animale. Cu o lungime totală de 2400 de metri, aceasta se întinde pe raza localităţii Săcel.
Aria naturala reprezinta o zona montana unde la intrare in Pestera Izvorul Albastru al Izei, apele paraului Magurii intra in subteranul Varfului Magurii, strapungand stancariile (printr-un canion si formand mici cascade). Calcarele ce o compun au fost datate ca fiind originare ale epocii mijlocii a paleogenului.
Intreg arealul se face remarcat prin frumusetea peisajului brazdat de-a lungul si de-a latul de afluentii de obarsie a Raului Iza, care fac ca apa sa izvorasca la suprafata sub forma unui izbuc unic ca debit si frumusete, deosebindu-se de restul izvoarelor prin culoarea verde – albastruie.
Ponorul de la intrarea in Pestera Izei este o fosta dolina impresionanta ai carei pereti stancosi sunt patrunsi de apele paraului Magurii printr-un mic canion cu cascade, de unde se nasc superbe fenomene endocarstice ce se dezvolta in calcare eocene.
Accesul la acest paradis carstic se poate face cu masina pe DN18, pornind din Moisei. Tot in aceasta regiune a Maramuresului se pot vizita de asemenea multe alte frumuseti naturale, precum Defileul Lapusului, Valea Vaserului, sau obiective culturale.
De departe cel mai cunoscut obiectiv turistic al comunei Sacel este Rezervatia naturala “Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”. Insa tot in Sacel turistii pot admira si vedea la lucru mori taranesti de apa sau cuptorul si atelierul olarului Tanase Burnar, respectiv atelierul de masti populare al mesterului Vasile Susca. Nu trebuie uitat atelierul de sculptura in lemn a mesterului popular Gigore Tulean.
Sursa foto: wikipedia.org
Septembrie 2014
I. C.