A privi dinamica naturii inconjuratoare, muntii, vegetatia si fauna, la scara geologica nu este un lucru la indemna oricui. Prin raportare la scurta sa viata, omul nu poate concepe lucrurile ce ies din sfera experientei proprii, mai ales cand ele s-au petrecut cu mii, zeci de mii sau milioane de ani in urma.
Cine ar fi crezut in lipsa dovezilor arheologice ca teritoriul tarii noastre a adapostit candva o vegetatie luxurianta in care traiau fiare salbatice intalnite astazi doar pe Continentul Negru?
Asemenea lucruri s-au intamplat si produc neincetat uimire si fascinatie celor care inainteaza pe calea cunoasterii in stiintele naturii. Pesterile naturale din Romania nu de putine ori s-au dovedit adevarate punti intre prezent si preistorie, iar Pestera Ursilor, considerata cea mai spectaculoasa de la noi, nu face exceptie.
Descoperita intamplator in anul 1975 langa satul Chiscau (jud. Bihor), aceasta avea sa convinga degraba specialistii asupra valorii sale.
Cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna - Ursus spelaeus - demonstreaza ca pestera a servit ca adapost pentru aceste animale disparute inca de acum 15.000 de ani. Alte fosile indica prezenta leului si a hienei de pestera.
"Opera" ce masoara circa 1500 m lungime ii apartine exclusiv naturii, care profitand de slabiciunea calcarului sub actiunea apei, a dat nastere galeriilor si formatiunilor specifice (stalactite si stalagmite). Formele bizare create in mii de ani au starnit imaginatia admiratorilor care le-au dat nume distincte precum: Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul, Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Portalul, Pagodele sau Sfatul Batranilor.
Pentru a ajunge cu trenul la Pestera Ursilor trebuie sa urmati traseul Oradea - Vascau, pana la statia Beius sau Sudrigiu, iar de acolo sa mergeti cu mijloacele de transport in comun. Cu automobilul accesul este posibil pe DN 76 Oradea - Deva + DJ 763 Chiscau (14 km).
Indiferent de anotimpul in care decideti sa patrundeti in pestera ar fi bine sa aveti la indemana haine groase. Temperatura inregistrata pe tot parcursul anului este de 10 grade Celsius.
C. I.