Pestera Ghetarul de la Scarisoara se afla la 1.165 metri altitudine, pe valea unui afluent al Ariesului numit Garda, la 32 km amonte de Campeni. Renumele de care beneficiaza se datoreaza in primul rand blocului de gheata de circa 3000 ani vechime care are un volum de aproximativ 75.000 metri cubi.
Din punct de vedere functional pestera este impartita in doua zone, una turistica si una stiintifica. Cea dintai pune la dispozitie turistilor Sala Mare de 45 metri lungime si 20 metri inaltime. Este o grota, cu tavan si podea, sapata intr-un imens bloc de gheata. Cu 12 metri mai jos se afla Biserica de forma circulara cu 20 metri in diametru, cu altar, coloane, stalactite si stalagmite (mari de 6 m inaltime), toate din gheata stralucitoare.
Zona stiintifica cuprinde Rezervatia Mica formata din Biserica Mica si Palatul Sanziene, si Rezervatia Mare, situata 42 metri mai jos decat cea anterioara. Aceasta este formata din Galeria Pop, Biserica Noua, Catedrala si Culoarul Coman de 105 metri lungime.
Interiorul este de o rara frumusete, fiind decoarat de asemenea cu stalactite, stalagmite, draperii, coloane, ornamentatii feerice, toate din gheata. Din pacate pentru cei mai multi dintre noi aceasta zona este accesibila doar specialistilor.
Pestera Ghetarul de la Scarisoara a fost descoperita in anul 1863 de Adolph Schmidt si studiata amanuntit de Emil Racovita si colaboratorii sai, intre anii 1921-1934, apoi de speologii clujeni.
Are forma cilindrica, se asemana cu o fantana, avand peretii aproape verticali, in care s-au sapat si instalat cateva sute de trepte, pentru a se ajunge la ghetar. Avenul care asigura accesul, prin flora sa variata, diferentiata pe nivele, ofera botanistilor un interesant si permanent subiect de discutie si cercetare.
Lungimea pesterii este de circa 700 metri, adancimea de 50 m, diametru de 50 metri iar grosimea ghetii in prima parte a sa este de 25 metri.
Sursa foto
I. C.