Pestera Devetashka este o atractie naturala cu care romanii sunt putin familiarizati, desi se gaseste in nordul Bulgariei, la mica distanta de Giurgiu. Fie ca sunteti in trecere prin tara vecina sau ca doriti pur si simplu sa evadati un weekend din jungla urbana, Devetashka poate oferi o experienta inedita din mai multe puncte de vedere.
Avand 2442 m lungime, suprafata totala de 20,400 metri patrati si circa 60 m inaltime, pestera ocupa un loc printre cele mai mari din Bulgaria. Monumentala sala de intrare, care striveste privirea cu dimensiunile sale neobisnuite si galeriile au fost descoperite in anul 1921.
Primele cercetari sistematice au avut, totusi, loc abia incepand din anii ’50 ai secolului XX. Devetashka a fost locuita, cu mici exceptii, in toate etapele vechi ale omenirii. Cele mai vechi urme umane de locuire dateaza de la inceputul Epocii de Piatra, de acum circa 70,000 de ani. De asemenea, in aceasta pestera a fost gasit unul dintre cele mai complexe inventare de artefacte provenind de la omul neolitic.
La 40 de m de la intrare, dupa ce te-ai lasat, treptat, invaluit de acest univers teluric, pestera se largeste brusc si formeaza o cavitate spectaculoasa care depaseste 50 m inaltime.
Datorita eroziunii verticale si a prabusirilor, galeria principala beneficiaza de o iluminare naturala buna si de temperatura constanta. Una dintre aceste deschideri de la nivelul tavanului permite practicarea unui sport extrem: bungee jumping-ul. Inaltimea este de 41 de metri.
La aproximativ 200 de metri de la intrare, din sala principala se despart doua galerii. Cea din stanga are peste 2 km lungime, iar de-a lungul ei curge un rau cu debit scazut care se varsa in raul Osam. Galeria din dreapta este calda si uscata. Aceasta se incheie cu o galerie mica, cunoscuta sub numele de Altar.
Pestera este inchisa vizitatorilor in iunie si iulie, in perioada de reproducere a liliecilor care o populeaza. Daca aveti ghinionul sa nimeriti in acest moment, cel mai probabil veti fi intampinati de un paznic si nu veti putea face poze decat pe furis. In prezent, pestera are statutul de arie naturala protejata de importanta internationala.
Pestera Devetashka este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Maarata sau Oknata, datorita celor sapte gauri de dimensiuni diferite din tavan prin care lumina patrunde si lumineaza camera centrala si o parte din cele doua galerii. Obiectivul se afla la 18 km de orasul Lovech si la 2 km de satul Devetaki.
Sursa foto: thebesttraveldestinations.com
I. C.
editor artline.ro