Programul evenimentelor speciale din Bucuresti in luna octombrie
NO MAN’S LAND / zece discursuri din arta contemporana romaneasca
Rezidenta Scena9 (RS9), Ion Luca Caragiale nr. 32
Perioada de vizitare: 5-30 octombrie 2016, de miercuri pana vineri, 16:00-21:00 / sambata-duminica, 12:00-21:00
NO MAN’S LAND reuneste pe acelasi teritoriu 10 expozitii reprezentative pentru fiecare oras participant NAG 2016, reflectand viziunile diferite a 12 curatori care prezinta lucrarile a peste 50 de artisti la Rezidenta Scena9. BRD - Groupe Société Générale, partener principal al Noptii Albe a Galeriilor, isi propune sa transforme acest spatiu intr-unul cultural-artistic, deschis noilor generatii de creatori. Luna octombrie va avea in agenda expozitiei NO MAN’S LAND o serie de evenimente paralele printre care si activitati de weekend cu copii, al caror program va fi anuntat pe pagina de Facebook a NAG si pe pagina de Facebook Rezidenta Scena9.
NAG RETROSPECT: MEMORY LEAKS
ARCUB - Hanul Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84-90
Perioada de vizitare: 30 septembrie - 30 octombrie, de luni pana duminica, 14:00-22:00
Expozitia retrospectiva a Noptii Albe a Galeriilor continua la ARCUB pana la finalul lunii octombrie. Rememorarea primilor noua ani NAG aduce impreuna atat lucrari din editiile anterioare, cat si lucrari noi, semnate de 32 de artisti contemporani.
Concluziile specialistilor straini invitati la NAG#10
O noutate in acest an a fost prezenta la NAG a specialistilor internationali in arta contemporana Branko Franceschi (Croatia), directorul Muzeului de Arta din Split, Hilde de Bruijn (Olanda), curatoare la Cobra Museum of Modern Art, Simon Hewitt (Elvetia), istoric de arta, curator independent si jurnalist, si Kate Sutton (S.U.A), curatoare independenta si jurnalista. In cadrul mesei rotunde Do you see what we see?, desfasurata pe 2 octombrie la Rezidenta Scena9 si moderata de Erwin Kessler, acestia au discutat despre experienta lor vizitand galeriile si spatiile de arta din Bucuresti, respectiv despre posibilitatile de dezvoltare a evenimentului in editiile viitoare.
La nivelul infrastructurii spatiilor dedicate artei contemporane, invitatii straini au apreciat oportunitatea de a ‘iesi’ din centru pentru a descoperi huburi culturale in zonele periferice ale capitalei. S-a remarcat colaborarea activa ce se manifesta intre generatii diferite de artisti si intre institutiile culturale, cooperarea dintre institutiile publice si companiile private in sustinerea evenimentului fiind, de asemenea, laudata. Modul in care figurile si valorile artistice ale trecutului se pastreaza, chiar daca apar constant noi spatii de promovare a artei contemporane, a reprezentat un alt punct forte specific orasului. Desi numarul mare de spatii deschise in noaptea de 30 septembrie in Bucuresti evidentiaza diversitatea scenei, proiectand o imagine nefiltrata asupra modurilor de manifestare artistica pe plan local, acest aspect face imposibila parcurgerea integrala a traseului de catre public, motiv pentru care s-a incurajat, pentru editiile viitoare, folosirea unor mijloace de transport in comun cu un traseu dedicat NAG. O astfel de initiativa, spun specialistii invitati, poate genera intersectarea diferitelor comunitati adunate momentan in jurul unor anumite spatii de arta. In plus, o delimitare clara a spatiilor comerciale de cele non-comerciale ar putea contribui la atingerea unor categorii de public direct interesate de achizitionarea operelor de arta.
In ceea ce priveste artistii romani, umorul mai ales, dar si energia si abordarea profunda cu privire la anumite teme, precum si modul de organizare si de a crea arta in conformitate cu standardele internationale au atras atentia specialistilor straini, care si-au exprimat interesul de a vedea mai multe ateliere ale artistilor in programul NAG. Nu in ultimul rand, acestia au mentionat numarul impresionant de vizitatori tineri, chiar si in orele tarzii ale Noptii Albe a Galeriilor.
Noaptea Alba a Galeriilor incheie, asadar, cu ajutorul partenerilor, al organizatorilor locali, al spatiilor, curatorilor si artistilor un nou capitol prin care face vizibila arta contemporana in randul publicului larg din Romania, iar incepand din acest an - al specialistilor straini.
6 Octombrie 2016