Ieri, 10 aprilie a.c., s-au implinit 85 de ani de cand a vazut lumina zilei in orasul Ploiesti, intr-o familie de intelectuali, reputatul compozitor, dirijor si folclorist FLORIN COMISEL, personalitate marcanta a muzicii romanesti de la mijlocul veacului XX.
Studiile muzicale incepute in familie cu tatal sau, cunoscutul institutor, dirijor si profesor Gheorghe Comisel, intre anii 1939-1948, au fost continuate la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, cu ilustri compozitori si pedagogi: Faust Nicolescu, Martian Negrea, Mihai Andricu, Constantin Brailoiu, Vasile Popovici, Stefan Popescu, Ion Ghiga, Maria Fotino.
Inzestrat cu un exceptional talent, in cei aproape 40 de ani de prestigioasa activitate in domeniul creatiei muzicale, FLORIN COMISEL a abordat toate genurile, de la lied si pana la opusuri simfonice, vocal-simfonice si muzici de teatru, izbutind sa imbogateasca patrimoniul muzicii romanesti cu noi si importante lucrari. In acest sens, remarcam, in primul rand, creatia in domeniul muzicii de teatru (operetei), pentru care compozitorul a scris 16 titluri, fiind socotit, pe buna dreptate, unul dintre ctitorii genului din sec. XX. De un imens succes s-au bucurat operetele: "Izbanda vietii" (1947), "Culegatorul de stele" (1954), "Soarele Londrei" si "Leonard" (1972), "Adancurile iubirii" (1977), "Raspantia: (1974) etc., precum si lucrarile vocal-simfonice: "Plutasi si tapinari" (1966), "Tara mea, mandria mea" (1972), sau "Fantezia concertanta pentru tambal si orchestra simfonica", "Suita pentru clarinet si o orchestra", "Dans muntenesc", "Suita in stil clasic" s.a.
In domeniul muzicii corale, s-au impus o seama de lucrari - unele de o rara frumusete sonora: "Codrule, frunza galbina", "Cine bate potecuta", "Mai badita, ce-ai cu mine", "In tara mea", "Cantecul luminii", "Cantec de pace", "Scrisoarea", "Du-te carte peste tara", "Vatra, casa de piatra" s.a.
O parte din bogata sa activitate muzicala a fost dedicata culegerii, notarii, publicarii si prelucrarii de melodii populare din minunata noastra comoara de suflet, folclorul muzical, care si-a gasit o incontestabila stralucire sonora in diversele spectacole ce au avut loc pe scenele renumitelor ansambluri "Raposodia Romana" si "Ciocarlia" din Capitala.
Printr-o fructuoasa colaborare cu institutii artistice din judetul natal, compozitorul FLORIN COMISEL a daruit, in premiera absoluta, 6 operete: "Bob de aur" (1965), "Trebuie sa ma-nsor" si "Toamna bucuriilor" (1979), "Drumu-i lung, povestea-i scurta", "Cu cine am onoarea" si "Toamna se numara bobocii (1983), prezentate de Casa Sindicatelor din Ploiesti sau Teatrele Populare din Slanic si comuna Lipanesti.
Acestor valoroase creatii din genul artei lirice, li se adauga piese corale de rezonanta, scrise special pentru corurile Uzinei "1 Mai" ("Columne de soare"), Combinatul Petrochimic Brazi ("Beteala de argint"), Palatul Culturii ("Aprig dor de viata"), Teatrul de Estrada ("Orasul meu"), sau poemul simfonic cu recitatori "Capra cu trei iezi", prezentat in prima auditie absoluta de catre Orchestra Simfonica din Ploiesti, in anul 1956, sub bagheta ilustrului dirijor Ion Baciu.
In ziua de 27 ianuarie 1977, cu ocazia constituirii Cenaclului Muzical "Paul Constantinescu", maestrul FLORIN COMISEL a fost ales presedinte executiv, functie pe care a indeplinit-o cu exemplar profesionalism, pana la trecerea sa prematura in eternitate (7 octombrie 1985).
Bogata si reprezentativa sa activitate a fost rasplatita de statul roman, cu importante ordine si medalii, cu titlul de Artist Emerit (in 1967) si cu patru premii de compozitie acordate de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
Pentru cinstirea memoriei sale, incepand din 1987, forurile culturale ale judetului Prahova au initiat Festivalul Coral Interjudetean "Florin Comisel", organizat pana in luna mai 1997. Tot in acel an, prin grija semnatarului acestor randuri, pe casa din Ploiesti in care s-a nascut si a trait o parte a vietii, s-a asezat si dezvelit o placa memoriala cu efigia compozitorului, eveniment onorat de membrii Sectiei de muzica corala din cadrul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
Compozitorul FLORIN COMISEL - dupa cum aprecia eminentului muzicolog dr. Viorel Cosma, "cunoscand direct de la sursa folclorul taranesc, si-a faurit un limbaj personal inspirat din tezaurul popular, fapt ce i-a asigurat creatiei sale o certa accesibilitate. La popularitatea muzicii sale s-a adaugat si o vana melodica innascuta, care a determinat o apropiere de teatrul lirico-dramatic..., in care, depasind formula traditionala a operetei clasice romanesti, a demonstrat capacitatea genului de a exprima sentimente cu teme de actualitate".
Prof.dr. Al. I. BADULESCU