Dupa ce cartea `Ghidul nesimtitului`, lansata in colectia `Rasul lumii`, a fost bestsellerul unui autor roman la Editura Humanitas, cu peste 15.000 de exemplare vandute in patru luni de la aparitie, Radu Paraschivescu lanseaza pe 8 noiembrie un nou volum in aceeasi serie.
`Fie-ne tranzitia usoara` aduna perle scapate de vedetele spatiului nostru mediatic, vorbe de duh rostite cu mai mult sau mai putina morga, cu diverse prilejuri, de celebritatile noastre de televizor, politicieni, fotbalisti sau manelisti, de la Ion Iliescu, Loredana Groza, Marian Vanghelie pana la Oana Zavoranu. La lansarea de pe 8 noiembrie de la Carturesti vor fi invitati Ovidiu Uscat, Constantin Trofin si Catalin Stefanescu.
Ploaie de cuvinte fara sens
Cartea surprinde replici de umor intentionat sau involuntar, oferind in primul rand `lufturi de exprimare, lejeritati caraghioase, constructii ilogice, combinatii imbatabile de tembelism si ignoranta` din zona televiziunii, paginile ziarelor, emisiuni de la radio sau carti aparute dupa 1989.
Judecatile de valoare rostite de dive blonde, care incearca sa para intelepte si spirituale, sunt redate in sectiuni tematice. `Tot ceea ce se scoala deasupra nivelului marii poate fi considerat cu certitudine genial`, spunea convinsa Elena Udrea, sau `nu se stie niciodata peste cine dai, cu cine poti sa te intalnesti si ce se poate reproduce`, emitea Loredana Groza, care cu alta ocazie isi intreba interlocutorii: `Pe la voi prin Chisinau trece Volga, nu? Cum? Nu mai trece?`.
Dan Iosif remarca in cu tot alt context ca destinul sau a fost marcat de soarta, iar George Becali povestea ca s-a intretinut cu mai multi parteneri de afaceri, `oameni seriosi, din lumea interlopa`.
`Parca nicicand nu s-a vorbit atat de neglijent si de prost ca in Romania ultimilor ani. Discursul public nu mai tine cont de nicio rigoare. Gradul de paranoia se masoara cel mai bine din clipa cand ii pui omului un microfon in mana. In ziare, la radio (mai putin) si la televizor (in cantitati coplesitoare) defileaza o lume care cuvanteaza stupefiant, anapoda, incolor`, crede Radu Paraschivescu.
`Oamenii acestia sunt modele, vedete, formatori de opinie. Unii au emisiuni la televizor sau la radio, altii umplu ritmic pagini de ziar.
Destui dintre cei care-i urmaresc au tendinta sa-i imite. Rezultatul e cutremurator. Lumea vorbeste prost si fiindca asta vede/aude la televizor sau citeste in gazeta. Ecranul e luat in stapanire de statui miscatoare ale indigentei. Insi fara miez, charisma si obraz sunt lasati sa derapeze violent, sub ochii prea indiferenti ai celor care s-ar cuveni sa-i sanctioneze cu telecomanda. Elita, o notiune oricum compromisa sistematic in ultima vreme, mai primeste o lovitura`, explica Paraschivescu.
`Asa nu` si `asa da`
Pretioasele cugetari sunt prinse tematic in sectiuni de afaceri, filosofie si religie, justitie, media, politica, sport, sau texte muzicale. Toate acestea compun `grosul` cartii si se inscriu sub genericul `Asa nu`.
La final exista insa si un capitol cu `De toate`, care sta sub semnul lui `Asa da`. Aici se gasesc vorbe de duh veritabile: calambururi, formule casant-ironice, intepaturi fine, constatari hazlii, panseuri inspirate. Printre maestrii `witz-urilor` autentice, dupa cum le numeste Paraschivescu, se numara Nicu Covaci si Cornel Regman, Teo Trandafir, Radu Cosasu, Dan Puric, Andrei Plesu, Ion Ratiu sau special guest star - Jonathan Scheele.
Simona Chitan