Sursa foto: goinggreek.info
Cand spunem uzo sau souvlaki inevitabil ne gandim la Grecia. Gandul ne duce tot acolo cand auzim de periptero, acel chiosc mic pe care il intalnim la tot pasul in cele mai mari orase dar si in cele mai mici sate grecesti. Acesta este echivalentul chioscului de ziare care poate fi gasit in multe tari din intreaga lume, insa periptero se diferentiaza de acestea prin faptul ca se gaseste intr-un numar impresionant. De asemenea, varietatea de produse dar si programul de functionare il fac atat de special, de obicei fiind deschis toata ziua, de dimineata pana tarziu in noapte, chiar si in zilele de duminica.
Primele chioscuri au aparut la sfarsitul secolului 19 si erau destinate doar vanzarii de ziare si tutun. Vopsite de obicei in galben, “micile cuburi din lemn” au fost administrate la inceput de veteranii de razboi si au fost transmise pe linie de familie, de la o generatie la alta.
In anii ‘50 si ‘60 periptero a devenit foarte popular prin simplu fapt ca era dotat cu telefon, un element ce lipsea cu desavarsire din casele grecilor in acea perioada. Aproape toate au aceeasi marime, de 1,3 x 1,5 metri. Chioscul prezinta cate o fereastra pe fiecare latura si o usa in spate. Tranzactiile au loc doar prin geamul din fata, care nu este mai mare decat un ziar desfasurat. Structura este inconjurata de rafturi de lemn pe care sunt asezate strategic produsele expuse spre vanzare.
Sursa foto: greece.greekreporter.com
In timp, periptero a fost adaptat la cerinte, iar gama de produse s-a diversificat. Astazi, printre ziare si tigari se gasesc si reviste straine, suveniruri, ochelari de soare, carti postale, bauturi, dulciuri, bijuterii si chiar haine traditionale grecesti. Uneori aici se vand si bilete de autobuz si de metrou. In plus, aproape in fiecare periptero functioneaza inca un telefon public.
Aceste intreprinderi uimitor de mici, dar foarte personalizate, contribuie cu pana la 5% la PIB-ul anual al Greciei, cifra de afaceri medie zilnica a unui singur periptero se ridica la 1500 de euro. Cele plasate in locuri centrale sau in apropierea scolilor pot avea o cifra de afaceri de patru ori mai mare. Desi este o afacere profitabila, nu oricine poate detine un periptero. Este necesara o licenta pentru a activa si numarul licentelor este strict limitat. Ele sunt date in primul rand veteranilor de razboi, persoanelor cu handicap sau familiilor cu multi copii.
G.P.