Ne apropiem cu pasi repezi de sfintele sarbatori de iarna, iar acest lucru aduce bucurie si emotie in sufletele tuturor. Auzim in jurul nostru din ce in ce mai mult de “Advent”, iar unii dintre noi nu stim exact care este semnificatia termenului.
Prima data s-a vorbit de Advent in secolul al IV-lea, cand credinciosii posteau cateva saptamani, incercau sa faca bine celor din jurul lor si participau mai des la slujbele din biserica. Aceasta perioada era asadar o pregatire spirituala pentru intampinarea Craciunului. Termenul “advent” provine din limba latina si inseamna “venire”. Crestinii asteapta in aceasta perioada venirea pe lume a Fiului lui Dumnezeu. In secolul al XVI-lea Adventul s-a stabilit in mod oficial de catre Biserica. Acesta incepe cu 4 duminici inainte de Craciun.
Coronita de Advent si delicatesele specifice perioadei
Ca perioada dinaintea Craciunului sa treaca mai repede si mai frumos, atat copiii cat si cei mari respecta anumite traditii, care s-au impus de-a lungul timpului. Astfel, Adventului ii sunt specifice calendarele cu dulciuri sau coronita din crengi de brad impodobita cu patru lumanari. In fiecare duminica se aprinde cate o lumanare, ca semn ca o saptamana pana la intampinarea Nasterii Domnului a trecut.
Perioada Adventului este dedicata impodobirii si infrumusetarii locuintei, pentru pregatirea darurilor de Craciun si a dulciurilor specifice acestu sezon. Iar pentru ca totul sa fie perfect, speram sa avem parte si de o iarna frumoasa si bogata in ninsoare.
Un eveniment deosebit si important este sarbatoarea Sf. Nicolae. Pentru aceasta confectionam din hartie colorata sau din material cizmulite, pe care le vom agata intr-un loc accesibil Mosului. Astfel acesta ne poate rasplati atat pe noi cat si pe cei mici pentru faptele bune.
Sursa foto
A.V.