inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Performanta romaneasca la Cannes

0 Comentarii
Un regizor si o actrita sunt laureatii romani la editia 2006 a celui mai important festival de film din Europa.

 


 


Corneliu Porumboiu, regizorul filmului „A fost sau n-a fost?”, si Dorotheea Petre, actrita care detine rolul principal in lungmetrajul „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, sunt romanii premiati la editia 2006 a Festivalului International de la Cannes.

Porumboiu (31 de ani) a obtinut aseara premiul Camera d''Or, acordat celui mai bun lungmetraj de debut, si trofeul „Label Europa Cinema” pentru lungmetrajul sau de debut, selectat in sectiunea paralela „Quinzaine des Realisateurs”.

La randul sau, Dorotheea Petre (25 de ani) a primit diploma pentru Cel mai bun rol feminin, sambata seara, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor sectiunii „Un Certain Regard”, unde a rulat „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, regizat de Catalin Mitulescu (Palme d’Or pentru scurtmetraj in 2004).

Petre este prima actrita din Romania care obtine un premiul pentru Cea mai buna interpretare la Cannes. Romanca imparte distinctia cu actorul Don Angel Tavira, pentru filmul mexican „El violin”.


Porumboiu, premiul „Label Europa Cinema”

Criticul de film Alex Leo Serban a spus ca i-a placut mult „A fost sau n-a fost?”, o comedie reusita, facuta cu mijloace foarte simple. Simplitatea peliculei a fost apreciata si de revista „Variety”: „Micuta comedie spumoasa „12.08 East of Bucharest” (titlul international al filmului - n.r.) pune degetul pe rana in cea mai autentica traditie a umorului est-european, istet, dar concret, delicat, dar intepator ca un cutit.”

Filmul surprinde o zi din viata a trei oameni dintr-un oras de provincie, 22 decembrie 2005. Un pensionar, un profesor de istorie si patronul televiziunii locale pun la cale un talk-show in care sa dezbata o intrebare care nu le da pace de 16 ani: a fost sau nu Revolutie la ei in oras?

Idee, buget si filmari made in Vaslui

Debutul in lungmetraj al lui Porumboiu s-a nascut din intamplare, tot la Cannes. Regizorul a primit o rezidenta de patru luni (februarie- iunie) in 2005 pentru a lucra la scenariul filmului „Despre ingeri si par”. Pentru ca a terminat in aproape doua luni, „mai mult din joaca”, Porumboiu a pus pe hartie si povestea din „A fost sau n-a fost?”. Ideea a fost inspirata de un talk-show pe care regizorul il vazuse in orasul natal, Vaslui, in urma cu cinci ani.

Filmul a fost finantat din banii regizorului, filmat in orasul natal, cu actori care „sa vorbeasca moldoveneste”. „Cand fac un film ma intereseaza sa fie cat mai real. Partea cu festivalurile vine dupa. Pentru mine, festivalurile inseamna ca fac filme bune, ca sunt pe drumul cel bun, dar nimic mai mult”, povestea Porumboiu pentru EVZ. Pelicula va fi prezentata in premiera in Romania in deschiderea Festivalului International de Film Transilvania, pe 2 iunie, si va intra in cinematografe cel mai probabil in toamna, potrivit regizorului.


Studii: A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” (UNATC) din Bucuresti in 2003
Premii (selectiuni): Locul II la sectiunea Cinefondation cu scurtmetrajul „Calatorie la oras”, Cannes, 2004/ marele premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Cinema Mediteraneen Film Festival, Montpellier, Franta, 2004/ premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film Anonimul, Sfantul Gheorghe, 2004


Dorotheea Petre, premiul de interpretare


Personajul interpretat de Dorotheea Petre se numeste Eva, are 17 ani si locuieste cu parintii si fratele, in varsta de 7 ani, Lalalilu (Timotei Duma), intr-o margine de Bucuresti. Fata e indragostita de un baiat de securist, Alexandru (Ionut Becheru), si impreuna sparg, din greseala, bustul lui Ceausescu postat pe unul dintre holurile liceului unde invata.

Eva este exmatriculata si mutata intr-un liceu industrial, unde il cunoaste pe Andrei (Cristian Vararu), un pusti care viseaza sa plece din Romania si care chiar reuseste sa fuga, impreuna cu Eva. Chiar daca fata se intoarce, fratele ei, Lalalilu, crede ca Ceausescu i-a furat sora si, in plina Revolutie, baiatul trage cu prastia spre tribuna oficiala.

„Ma opreau oamenii sa-mi ceara autografe”

„E cel mai important premiu din cariera mea, cu atat mai important cu cat sunt de-abia la al doilea film”, a spus Dorotheea Petre. „Este un succes pentru care am muncit foarte mult si un drum pe care mi l-am dorit,” a adaugat actrita. „Cronicile la adresa filmului si a actorilor au fost foarte bune. Mergeam pe strada impreuna cu toata echipa si ma opreau oamenii sa-mi ceara autografe”, a povestit Petre.

In timp ce revista „Variety” o catalogheaza pe actrita drept „o prezenta magnetica” a marelui ecran, criticul Leo Serban spune ca distributia sustine tot filmul. „Si ea, si cel mic (Timotei Duma, in rolul lui Lalalilu - n.r.) sunt extrem de carismatici, ei duc tot filmul,” a spus Serban.

„Credeam ca o sa fie un film foarte, foarte bun, dar nu este, e doar un film bun”, a spus criticul despre „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”. Lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu, cu un buget de 1,5 milioane de euro si doi producatori celebri: Martin Scorsese si Win Wenders, are premiera la TIFF si intra pe ecrane in toamna.


Studii: Este studenta in anul IV la UNATC, Sectia actorie
Premii (pentru filmul de debut, „Ryna”): Premiul special al juriului, la Festivalul International de Film, Mannheim-Heidelberg, 2005/premiul pentru Debut la TIFF, 2005/premiul pentru Cea mai buna interpretare feminina la Festivalul International de Film „Marea Neagra”, Constanta, 2005

Palme d’Or, castigat de un regizor britanic

Trofeul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes a fost castigat aseara de regizorul britanic Ken Loach, pentru filmul „Le vent se leve”, o pelicula despre lupta pentru independenta in Irlanda din 1920.
„Decizia noastra in ceea ce priveste acordarea trofeului Palme d’Or a fost unanima”, a declarat presedintele juriului, Wong Kar-wai, citat de AFP.

Unanimitatea de voturi a fost o premiera absoluta in istoria festivalului, la fel ca si premiile colective acordate la categoriile pentru cea mai buna interpretare. Astfel, premiile de interpretare feminina si masculina au fost castigate de actritele din „Volver”, in regia lui Pedro Almodovar, respectiv de actorii din „Indigenes”, semnat de Rachid Bouchareb.

Cele sase actrite ce au jucat in filmul lui Almodovar si care isi impart premiul sunt Penelope Cruz, data favorita pentru trofeu, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo si Chus Lampreave. Distinctia pentru interpretare masculina a revenit celor cinci actori ai filmului semnat de francezul Bouchareb. Marele Premiu al juriului, cea mai importanta distinctie dupa Palme d’Or, a fost castigat de regizorul francez Bruno Dumont, pentru „Flandres”.

Premiul pentru regie a fost obtinut de mexicanul Alejandro Gonzalez Inarritu, pentru „Babel”. Premiul juriului a fost obtinut de „Red Road”, primul film de lungmetraj al regizorului Andrea Arnold, iar premiul pentru scenariu a revenit lui Pedro Almodovar, pentru „Volver”. Premiul sectiunii „Un Certain Regard” (castigat anul trecut de Cristi Puiu, pentru „Moartea domnului Lazarescu”) a plecat in China, la regizorul Wang Chao, pentru filmul „Luxury car”. (Oana Botezatu)
 

Voteaza


Pe acelasi subiect: Ceausescu | Revolutie | Pedro Almodovar
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Broadway la Opereta

Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" se va redeschide pe 31 martie, la Sala Studio, cu spectacolul "Broadway - Bucuresti", un colaj realizat din 14 musicaluri americane ...

Mara & Zum, in concert la Bruxelles

Marti, 13 martie, va avea loc la Bruxelles un concert de "electro pop jazz", sustinut de "Mara & Zum": Camelia Panaitescu - Alegria, Radu Draganescu si Traian Olinici, anunta ...

Teatrul National este la un pas de a pierde un milion de euro

Firma care executa lucrarile la sala mobila in care se vor tine reprezentatiile pina la renovarea teatrului a contestat modul in care a fost realizat caietul de sarcini pentru licitatie. Daca ...

Lansare cu preoti, tarot si diavol la Banca Nationala a Romaniei

George Virgil Stoenescu si-a lansat miercuri, la Banca Nationala a Romaniei (BNR), volumul de poezie `Dublul`. La evenimentul la care a participat si seful statului, cei prezenti au discutat despre ...

Rendez-vous cu arta veche romaneasca

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) continua seria programelor "Un ceas pentru arta" (16 martie) si "Rendez-vous cultural" (9 si 24 martie), ce au ca tema de data aceasta ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline