Performance si conferinta in expozitia EGAL. Arta si feminism in Romania moderna
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) invita publicul la Studioul Artele Plastice si Dansul. Programul 10, eveniment ce va avea loc sambata, 30 ianuarie 2016, ora 12.00 la sediul muzeului (MNAR), Calea Victoriei, 49 – 53, la parterul Galeriei Nationale.
Studioul Artele Plastice si Dansul. Programul 10 este o intalnire intre artele vizuale, artele performative si istoria culturala a cooperarii dintre acestea, vazuta critic prin ochii Valentinei Iancu, curatoarea expozitiei Egal. Arta si feminism in Romania moderna. Evenimentul va cuprinde spectacolul Reenacting Lizica Codreanu, o reconstructie scenica realizata de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti (coregraf: Doina Georgescu, costume: Cristian Marin). Dupa performance, doamna Liana Tugearu, istoric de arta si critic de dans, cercetatorii Corina Cimpoieru si Igor Mocanu vor discuta cu publicul despre cateva dintre coregrafele importante ale istoriei dansului contemporan romanesc. Evenimentul va include si o serie de proiectii video inedite.
Reenacting Lizica Codreanu - In 1922, sculptorul Constantin Brancusi a confectionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus vinilul cu Gymnopediile lui Erik Satie la picup si a invitat-o pe Lizica Codreanu sa creeze un dans in atelierul sau, printre sculpturi. Toata actiunea a fost documentata de Brancusi cu ajutorul unui aparat de fotografiat. In 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicai Codreanu dupa imaginile din 1922 si ii propunea Vavei Stefanescu un reenactment aparent imposibil: sa refaca dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie. In 2015, CNDB provoaca Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” sa reconstuite dansul Lizicai Codreanu dupa muzica lui Satie si cu costume de Cristian Marin.
Studioul Artele Plastice si Dansul (Programele 1-9) a fost un maraton interdisciplinar de programe vizuale si coregrafice, curatoriat de Liana Tugearu in anii ’80 la Muzeul National de Arta al RSR, care s-a bucurat de participarea istoricilor de arta: Carmen Brad, Liana Tugearu, Ioana Beldiman, Codruta Cruceanu, Andrei Paleolog, Elena Mateescu si Suzana Heitel si a coregrafilor: Raluca Ianegic, Ioan Tugearu, Vera Proca-Ciortea, Sergiu Anghel, Alexa Mezincescu si Rose Marie Bot Stocec.
Accesul se face pe baza unei rezervari prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Intrarea este libera.
Ianuarie 2016