Muzeul National de Arta al Romaniei prezinta sambata, 24 martie, orele 12.00 cea de-a doua reprezentare a unui performance cu totul inedit realizat de un grup de elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Naional Bilingv "George Cosbuc". Titlul performance-ul este "Masca- persoan, personaj sau un alt fel de limbaj" si se va desfasura in cadrul expoziyiei Arta abstracta italiana 1910-1960, in spiritul manifestarilor avangardei italiene de la inceputul secolului XX. Prima reprezentare a performance-ului a avut loc pe data de 3 martie, bucurandu-se de un mare suuces, astfel incat manifestarea se va repeta cu ocazia inchiderii expozitiei (ultima zi de vizitare este 25 martie).
ase elevi de la Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" - Irina Negrila, Vlad Grajdan, Andrada Lorelei Deaconescu, Cristina Cretu, Mirka Balan, Sanziana Marin - coordonati de Mirela Radulescu, muzeograf in cadrul Sectiei Educatie, Comunicare si Proiecte Culturale, propun publicului o interpretare originala a primului manifest futurist, publicat de Filippo Tommaso Marinetti in 1909 in revista Le Figaro. Pentru acest eveniment, elevii au creat si cateva masti pe care le vor folosi in timpul performance-ul. Mastile vor fi expuse la incheierea reprezentatiei in atelierul de creatie al Muzeului National de Arta al Romaniei.
Expozitia Arta abstracta italiana 1910-1960 ilustreaza trei etape ale artei abstracte in Italia: o perioada initiala de origine futurista, intre anii 1910-1930, o a doua perioada, intre 1930 si 1950, caracterizata de "concretism", in care se manifesta diverse miscari artistice precum Il Fronte Nuovo delle Arti, Forma 1 si Movimento Arte Concreta, si o a treia perioada, in anii 1950, in care arta evolueaza spre informal si spre o cautare materiala mai aprofundata.
Performance-ul "Masc- persoan, personaj sau un alt fel de limbaj" se va desfura n prima sal a expoziiei, unde sunt prezentate lucrri din perioada futurist a artei italiene, reprezentat de artiti precum Carlo Carra i Giacomo Balla. Spectacolul va fi un dialog cu lucrrile din expoziie, dndu-le o nou interpretare n viziunea adolescenilor de astzi.
Acest eveniment se doreste a fi primul dintr-o serie de manifestari adresate in primul rand adolescentilor si tinerilor, public-int pe care Muzeul National de Arta al Romaniei incearca sa il fidelizeze prin programe cat mai atractive.
La aceasta manifestare intrarea este libera.
Martie 2007