Un element mai putin cunoscut la noi in design-ul de interior, dar destul de folosit in afara, este peretele mobil. Integrat in spatiile de locuit sau de birou, acesta reprezinta o solutie tehnica foarte eficienta, ofera flexibilitate in utilizarea spatiului, precum si posibilitatea de a adapta design-ul interior la orice schimbare.
Daca spatiul de locuit nu a fost delimitat inca de la inceput cu ajutorul peretilor astfel incat sa corespunda cerintelor proprietarului, designerii de design interior recurg la diferite piese de mobilier pentru a separa incaperile. Printre aceste elemente de separare se numara mici biblioteci, canapele, rafturi, perdele, ecrane decorative si acvarii mari, elemente care pe langa functionalitate indeplinesc si un rol decorativ.
Atat in spatiile mari, deschise, cat si in cele mai mici apartamente sunt necesare aceste elemente de separare. Deoarece locuintele din mediul urban tind sa fie cat mai mici, peretii mobili sau panourile de separare pot diviza si defini spatiul de locuit, precum pot crea si o zona de confidentialitate, iar atunci cand este nevoie de o camera spatioasa, aceste elemente de separare pot fi indepartate foarte usor.
Peretele mobil reprezinta cea mai buna solutie pentru a imparti temporar sau pentru a redimensiona spatiile. Mecanismul de functionare este similar cu cel al usilor glisante. Peretele este fixat pe o sina de tavan si podea, si poate fi glisat cu ajutorul unor role care ofera o deplasare silentioasa. Astfel, in doar cateva minute, peretele poate imparti camera in doua sau, dimpotriva, poate face ca cele doua incaperi sa se uneasca.
Peretii mobili variaza in culori, finisaje, materiale, stiluri, reprezentand o tendinta moderna care imbunatateste aspectul interior. Un astfel de perete poate fi construit din diferite tipuri de materiale: lemn, sticla, piatra, oglinda etc. Unul dintre conceptele cheie care stau la baza unui zid de sticla este cel de a crea transparenta maxima. Spatiile rezultate sunt luminoase datorita patrunderii luminii naturale si se caracterizeaza prin continuitate vizuala. Un astfel de perete ofera izolare fonica, dar nu ofera si intimitate.
Peretii din sticla sunt la indemana atunci cand doriti sa separati zona in care se afla masa sau bucataria de camera de zi ori pentru a crea un mediu linistit. Modelul si textura peretelui mobil trebuie sa se integreze in design-ul amenajarii, astfel trebuie sa tineti cont de paleta cromatica si de tipul materialelor folosite in incapere.
Sursa foto: www.koncepto.ro
2 Iulie 2013
A.I.
editor artline.ro