Roman Polanski, premiat intr-un festival sovietic
Ceremonia de la Varsovia n-a fost numai un prilej pentru oficialii polonezi de a reaminti apartenenta tarii lor la Europa, dar si o ocazie pentru EFA de a onora contributia cineastilor polonezi la cinematografia europeana si mondiala. Venerabilul Andrzej Wajda (despre care am aflat ca pregateste un film despre masacrul de la Katyn) a fost si el prezent, memoria lui Krzysztof Kieslowski a fost onorata printr-un film de montaj (cineastul a fost premiat la prima editie a premiilor EFA, in 1988), iar Roman Polanski a primit Premiul pentru intreaga activitate. "Varsovia mi-a adus numai lucruri bune", a spus cineastul cand a gasit un microfon eficient la actorul Thomas Kretschmann. "Aici am luat la 14 ani primul premiu, ca actor, intr-un festival de teatru sovietic. Tot de-aici m-a sunat Wajda cand mi-a dat primul meu rol intr-un film, iar tot aici am venit sa montez o piesa de teatru pe vremea Solidaritatii."
Penelope Cruz a fost in pragul unei crize de plans
Cel mai patimas speech a venit insa din partea Penelopei Cruz, care aproape a pufnit in plans multumindu-i lui Almodovar ca i-a schimbat cariera si viata, precizand ca filmele europene combina talentul cu libertatea. Cu grija sa nu se impiedice in trena ei galbena, actrita s-a refugiat in bratele actorului si regizorului Sergio Castellitto si doar cand s-a asezat la masa a putut plange in voie.
Poate mai impresionant a fost producatorul britanic Jeremy Thomas (datorita caruia s-au facut "Ultimul imparat", "The Dreamers" sau "Crash"), care a marturisit, emotionat, dar asumat, ca nu exista nimic mai bun decat cinematograful. Andrzej Zulawski, venit pe scena pentru a inmana Premiul pentru cel mai bun film european, a refuzat sa subscrie textului dat de organizatori, care era o parafraza a unui vers din Imnul national polonez - "Polonia nu a murit inca". Cineastul a avut o problema cu acest "inca".
Premiile Academiei Europene de Film (institutie prezidata de Wim Wenders) sunt o modalitate de a impulsiona cinematograful european si de a-i da mai mult suflu mai ales in competitia lui inegala cu molohul american. Glamorul nu lipseste insa, desi nu gasesti atatea vedete pe metru patrat ca la Oscaruri. Pentru editia aniversara, a 20-a, Premiile EFA se vor reintoarce la matca, adica la Berlin.
Cat priveste cinematograful est-european, in afara de faptul ca ceremonia s-a desfasurat la Varsovia, n-a fost remarcat decat prin doua premii care au plecat si mai la est de Varsovia. Coproductia franco-georgiana "13 Tzameti" de Gela Babluani a fost desemnata cel mai bun debut al anului, iar "Before Dawn" de B'lint Kenyeres (Ungaria), care a fost premiat anul trecut si in Romania, la Anonimul, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj.
Iulia Blaga