In comparatie cu alte sate sau orase, Pentedattilo nu este o destinatie turistica recunoscuta oficial, fiind mai degraba unul dintre locurile frecventate de cei impatimiti de explorarea asezarilor "fantoma". Totusi, puteti ajunge si intamplator aici, daca Parcul National Aspromonte in care este inclus se afla pe lista obiectivelor dumneavoastra.
Satul Pentedattilo aflat in provincia italiana Calabria a incetat sa mai fie locuit la mijlocul anilor 60 dupa ce in etapele anterioare a suferit daune majore din pricina seismelor. Numele sau, care in limba greaca inseamna "cinci degete", nu este doar o scurta descriere a terenului stancos ci si un factor care trimite la originea sa elena.
Asezarea ar fi fost intemeiata in antichitate, in preajma secolului al VII-lea i. Hr. de catre colonistii greci sositi pe coasta estica a peninsulei italice. In perioada dominatiei romane acesta servea deja ca garnizoana militara pozitionata spre zona interioara a Calabriei.
In 1783 Pentedattilo sufera cele mai mari daune in urma unui cumplit cutremur care a declansat migratia locuitorilor catre Melito Porto Slavo. Procesul de stramutare a locuitorilor a dus in anul 1818 la modificarea statului de oras in cel de sat, fapt care nu a impiedicat totusi abandonarea totala la cateva decenii dupa nefericitul eveniment.
Cu toate acestea, pana astazi se mai pastreaza partial sau integral structuri edilitare care alcatuiau odinioara spatiul rezidential, comercial si cultural-spiritual. Ruinele castelului si Biserica Sf. Petru si Pavel sunt doua dintre cele mai importante obiective pe care le puteti vizita pe dealul ce ofera o perspectiva impresionanta. Un calator din secolul al XIX-lea isi descria experienta prin urmatoarele cuvinte: "Vederea este fermecatoare si recompenseaza deplin efortul de a fi ajuns aici." Lacasul de cult pastreaza mormintele familiei Alberti, una dintre cele mai influente care au vietuit odinioara in localitate.
In ficare vara, iubitorii de film sosesc in acest loc pentru a sarbatori Festivalul de Film Pentedattilo, prilej cu care micuta asezare, parasita in restul anului, revine la viata uitand de efemeritatea sa.