Eseu despre masochismul occidental" a provocat aprige dezbateri in Europa occidentala. In acest volum, Bruckner, cel care a primit in 1995 Premiul Medicis pentru eseu, discuta sentimentul de culpabilitate al europenilor. Vinovata fata de trecutul sau macinat de razboaie, persecutii religioase, colonizari, dar si de fascism si comunism, Europa se supune unui examen critic, care a devenit un fel de masochism national si continental. Exista, cel putin in Vest, o adevarata "tiranie a penitentei".
Europenii vor sa repare greselile trecutului, se refugiaza intr-un ecumenism ipocrit, refuza sa comemoreze anumite zile de teama de a nu deranja sensibilitati rasiste sau a nu rememora episoade colonialiste. "Intreaga lume ne uraste, iar noi meritam acest lucru: iata convingerea majoritatii europenilor cel putin in Vest", spune francezul, la inceputul cartii sale. Bruckner incrimineaza aceasta ideologie care este sustinuta in Europa de o intreaga traditie a gandirii critice, inceputa cu Nietzsche, si inlocuieste teza culpabilitatii cu una a superioritatii istorice. "Se poate spune, mai degraba, ca Europa si-a invins monstrii, a abolit sclavia, a abandonat colonialismul, a invins fascismul, a facut KO comunismul.
Ce alt continent mai poate afisa un astfel de bilant?", se intreaba scriitorul francez. Insa, politicienii europeni de azi sunt prea ingaduitori cu miscarile totalitare, inclusiv cu cele de tip religios, sustine francezul. Dar, in Romania, ca si in celelalte tari foste componente ale blocului comunist, cartea nu poate fi perceputa la fel ca in tarile occidentale. Vesticii "au pierdut gustul libertatii". In tarile occidentale, libertatea in sine nu este pretuita. "Nu avem aceeasi istorie. Cand ajung in astfel de tari (din estul Europei-n.r.), imi dau seama ca Europa este amenintata. Voi stiti ca inamicul nu este imaginar".
In lumea occidentala exista doua viziuni asupra democratiei. Una este cea ofensiva, adoptata de Statele Unite. Europenii, in schimb, prefera o alta, bazata pe negociere si dezbatere. Europenii au o viziune idilica, dar de un pesimism absolut in ceea ce priveste posibilitatea schimbarii autoritatii. "Noi suntem invatati ca nu avem adversari. Noi vrem sa ne traim linistit existenta noastra mica", spune Bruckner. Tarile estice, care stiu foarte bine pericolele totalitarismului, vor prelua si ele relaxarea occidentala. Dar poate, in acest fel, Vestul o sa inteleaga mai bine pericolele la care se supune. "Ati intrat in Europa, ne preluati bolile, noi le preluam pe ale voastre", a sustinut Pascal Bruckner, vineri, la dezbaterea organizata de Institutul Francez. robert.balan@gandul.info