In zilele noastre Pella nu este mai mult decat un sat uitat de lume in prefectura omonima din nordul Greciei. Putini sunt cei care zabovesc aici in calatorie din lipsa de interes pentru istorie sau, cel mai frecvent, din nestiinta.
Localitatea a avut si o perioada de glorie care a lasat urme adanci in constiinta localnicilor si a intregii umanitati. Pe timpul lui Filip al II-lea si Alexandru Macedon, Pella a fost capitala Macedoniei antice.
Aici s-a nascut Alexandru Macedon, unul dintre primii mari strategi si conducatori de osti din istorie, si tot aici ceva mai inainte s-a stins Euripide, “poetul tragic prin excelenta” cum l-a numit Aristotel.
In Pella s-au pastrat multe ramasite antice, din care o parte sunt expuse publicului vizitator intr-un muzeu deosebit de valoros. Ruinele orasului au fost descoperite din intamplare in 1957 si sunt in continuare in proces de excavare.
Muzeul modern structurat in 3 incaperi pline de artefacte, este primul spre care trebuie sa va indreptati. In sala I sunt expuse modelele a doua locuinte din secolele III-II i. Hr. intalnite in orasul antic Pella: “Casa lui Dionysos” si “Rapirea Elenei”.
Camera a II-a este dedicata obiectelor descoperite in “agora”, precum figurine din teracota si alte obiecte cu valoare artistica. In sfarsit, a III-a camera va fi probabil si cea mai interesanta datorita mozaicurilor din pietre naturale lipite cu lut.
Scena impresionanta din partea stanga, in care doi barbati se lupta cu un leu, provine din partea centrala a “andron”-ului (camera de banchete) din Casa lui Dionysos. Unii istorici cred ca ar reprezenta chiar scena in care Alexandru cel Mare a fost salvat din ghiarele unui leu atunci cand se afla la vanatoare in Granikos.
La fel de captivante sunt lucrurile din afara muzeului. Orasul antic a fost construit dupa sistemul lui Hippodamus in care strazile se intersectau in unghiuri drepte formand un model precum tabla de sah.
Aproximativ in centru exista agora sau piata. In Pella, strazile beneficiau de canalizare si erau echipate pentru a conduce apa la locuintele individuale. Localitatea a devenit mai tarziu parte a Imperiului Roman, Bizantin iar in cele din urma a celui Otoman. Dupa circa 500 de ani de stapanire turceasca, localitatea se alipeste la patria mama in 1913, dupa Razboaiele Balcanice.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro