Castelul Pelisor va fi de asemenea restituit, dar isi va pastra destinatia actuala pentru o perioada de trei ani de la data emiterii deciziei de retrocedare. "Se preconizeaza, la solicitarea Casei Regale, ca imobilul (Pelisor) sa devina resedinta Casei Regale, dar in egala masura - si aceasta o vom conveni in urmatoarele 12 luni - sa devina si un spatiu muzeal", a spus ministrul.
Evaluare internationala pentru rascumparare
Iorgulescu a anuntat si procedurile care trebuie indeplinite mai departe. "Dupa ce vor fi remise deciziile Ministerului Culturii si Centrului European de Cultura din Sinaia, familia regala va solicita statului roman cumpararea obiectivelor de pe domeniul Peles. Noi vom face o evaluare internationala pentru a stabili nivelul de piata, ne vom manifesta dreptul de preemptiune si vom negocia suma de rascumparare impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor" a afirmat ministrul Culturii.
El a amintit si de Legea emisa de fostul Guvern pentru retrocedarea Domeniului Peles, respinsa in final la Curtea Constitutionala, act normativ care propunea o suma de rascumparare de 30 de milioane de euro. "Suma discutata atunci - si care nu acoperea decat partial, deci nu toate imobilele care fac acum obiectul restituirii - era de 30 de milioane de euro. Probabil ca vom discuta de o suma comparabila ca nivel", a mai spus Iorgulescu.
Ministrul preciza la inceputul anului ca imobilele la care face referire Memorandumul sunt Castelul Peles, Castelul Pelisor, partea veche a Foisorului (in Poiana Stanii Regale fiind construita si o vila pe care o folosea Nicolae Ceausescu), Vila Stavilar si Vila Ceramica (aflate in prezent in folosinta Centrului de Creatie Sinaia), si Hotelul Economat. De asemenea, Casei Regale ii vor mai fi retrocedate si cele aproximativ 60 de hectare de teren care apartin Domeniului Peles. Pana in prezent, statul a retrocedat doua obiective importante fostilor proprietari: Muzeul Brukenthal si Castelul Bran. In ambele cazuri, MCC a ramas administratorul proprietatilor pe o perioada de trei ani.
Actiuni la Fondul Proprietatea
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, considera ca Familia Regala ar putea primi actiuni la Fondul Proprietatea pentru Domeniul Peles, cu conditia ca aceste titluri sa aiba "o valoare". Intrebat de ce nu se pune problema ca Familia Regala sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea si nu bani, in urma retrocedarilor domeniilor Peles si Pelisor, ministrul Culturii a aratat ca nu exclude aceasta posibilitate. "N-am spus ca nu s-ar putea, dar nu s-a hotarat. Deocamdata trebuie sa negociem si apoi vom vedea. Actiunile acelea trebuie sa aiba o valoare. Nu pot sa dau actiuni pana nu stiu care este valoarea lor pentru ca trebuie sa fac, in prealabil, o negociere. Dupa ce se va face o negociere, se va hotari daca vor fi dati bani sau actiuni", a spus Iorgulescu. El a precizat ca aceasta problema trebuie rezolvata de Ministerul Finantelor. Va fi promovata, dupa incheierea negocierilor, o hotarare de Guvern si vom hotari atunci, in Executiv, care este modalitatea de plata", a mai spus Iorgulescu.