Orasul Pecs, situat in partea de sud-vest a Ungariei, aproape de granita cu Croatia, este al cincilea centru urban ungar din punct de vede al dimensiunilor si capitala judetului Baranya. Importanta sa pe scena politica, economica si culturala a crescut mai ales datorita pozitiei strategice si istoriei sale milenare.
Datorita climatului bland, a muntilor Mecsek la poalele carora se afla si a numeroaselor repere arhitecturale din interiorul sau, aici veti intalni in mod surprinzator o atomsfera specifica oraselor mediteraneene.
Descoperirile arheologice au scos la lumina ca cele mai vechi urme materiale dateaza din indepartata epoca a pietrei, fapt ce situeaza orasul printre cele mai timpurii din intreaga Ungarie.
Si perioadele care vor urma isi vor lasa amprenta intr-un mod sau altul asupra marelui centru cultural. De pilda, pe vremea in care Imperiul Roman stapanea aceasta parte a Europei, orasul a fost ridicat la rang de capitala a provinciei Panonia, reprezentand poate primul pas important spre prosperitate.
Din aceasta perioada dateaza mai multe vestigii romane si unele urme ale crestinismului in primele secole dupa Hristos.
Una dintre cele mai placute modalitati de a surprinde frumusetea si pulsul orasului este sa parcurgi pe jos traseul care leaga obiectivele apropiate.
Partea veche a orasului prezinta cel mai mare interes turistic datorita multitudinii obiectivelor sale si a valorii incontestabile pe care o detin. Eleganta piata centrala Szechenyi, palatul episcopal construit in stil baroc si casele ridicate in stilurile clasic sau art nouveau creeaza un peisaj urban inedit.
Dintre lacasele de cult se remarca Moscheea Pasha Gazi Kassim, o constructie ridicata in secolul XVI in timpul ocupatiei turcesti care astazi serveste ca loc de inchinare pentru credinciosii catolici. Moscheea a fost transformata in biserica catolica prin simpla atanare a unui crucifix deasupra mihrabului, nisa de rugaciuni indicand directia catre Mecca in care inscriptiile arabe au ramas intacte.
Un alt monument, Catedrala din Pecs, prezinta interes atat prin prisma vechimii sale (secolul XI) cat si prin prisma arhitecturii care combina elemente din stilurile gotic, baroc si neoromantic. De-a lungul timpului monumentul a suferit multiple modificari, mai ales dupa avariile suferite in timpul razboaielor.
Ungaria are un vas patrimoniu evreiesc iar orasul Pecs nu face exceptie. Sinagoga cu interior din lemn construita in anul 1865 este singura care a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial.
Pentru trecutul fascinant si importanta sa culturala binemeritata, orasul Pecs a fost desemnat capitala culturala europeana a anului 2010.
Foto: commons.wikimedia.org