Antonio Gaudi (1852 - 1926) a fost unul dintre cei mai importanti, originali si controversati arhitecti ai tuturor timpurilor, iar creatiile sale, atat cele transpuse in constructii stranii, cat si cele ramase doar in stadiul de proiect, nu vor fi poate intelese cu adevarat niciodata. O influenta deosebit de puternica asupra dezvoltarii arhitecturii contemporane, dar in egala masura imposibil de imitat, Gaudi a fost deosebit de legat de orasul Barcelona, locul unde se gasesc astazi cele mai multe dintre creatiile sale, unele recunoscute ca monumente istorice in intreaga lume, altele mai putin stiute, dar la fel de interesante Cei care vin in Barcelona pentru a descoperi urmele lui Gaudi vor avea surpriza - sub indrumarea unui ghid inspirat - sa descopere un adevarat muzeu Gaudi in aer liber, ca si cand arhitectul s-ar fi jucat dupa bunul plac. Ca si cand ar fi fost un urias care isi aseaza creatiile preferate acolo unde isi doreste, iar paradoxul este ca armonia intre stilul sau incitant si cladirile ridicate intr-o maniera conservatoare sa fie perfecta.
Alti artisti au fost nevoiti sa isi expuna lucrarile in galerii, muzee, colectii particulare, uneori in aer liber - sculptorii - in timp ce lui Gaudi se pare ca ii trebuia un muzeu viu, un muzeu de dimensiunile unui oras, unde sa isi prezinte structurile cu forme adesea ciudate, rasucite, culori si decoratiuni in culori puternice, mozaicuri variate, suprafete ondulate.
Un bun inceput este Casa Mila, una dintre creatiile de care se pare ca Gaudi era foarte mandru, un straniu edificiu cu o fatada ondulata, plina cu balcoane curbate, care o fac sa arate ca o mare invalurita sau o cariera de sare. Imagine completata cu neobisnuit de lungi cosuri de fum. Cladirea a fost inaugurata oficial in 1910, iar reactia generala a publicului si expertilor a fost de violenta respingere. Chiar si peste aproape jumatate de secol se gaseau critici care asociau Casa Mila unor termeni deloc elogiosi, ca "o tortura a imaginatiei, obscena, socanta". Ciudat ca printre criticii vehementi ai lui Gaudi s-a numarat si Pablo Picasso.
Casa Mila - Barcelona
Astazi pe terasa si in podul cladirii se gaseste Espai Gaudi / Spatiul lui Gaudi, un mic muzeu deschis publicului, ce prezinta informatii despre viata arhitectului, proiectele sale din Spania, liniile generale ale stilului sau. Locatia mai este cunoscuta si sub numele de "La Pedrera", de la asemanarea cu o cariera de piatra. Scandaloasa a fost si ideea lui Gaudi de a inchina constructia Fecioarei Maria, idee la care arhitectul a fost nevoit sa renunte.
Casa Batllo, situata pe Passeig de Gracia, la numarul 43, este o alta creatie datand din primii ani ai secolului trecut, constructia fiind redecorata si redimensionata de Gaudi in 1904 - 1906. Senzatia de viatalitate este data de decoratiunile din ceramica si mozaic, totul pe un fundament gotic. Se spune ca proprietarul, un anume Josep Batllo, a fost atat de furios de rezultatul final incat a intentionat sa demoleze casa si sa-l dea in judecata pe arhitect. Balcoane curbe, mult fier, coloane, cosuri de fum, o fatada ce pare facuta din solzi uriasi de zidarie. Un proiect ciudat, dar care se pare ca l-a vrajit printre altii pe Salvador Dali.
Casa Battlo
Urmatoarea - si cea mai importanta - creatie din Barcelona este Sagrada Familia, proiectul ce pare fara sfarsit, lasat neterminat de Gaudi si care inca nu este gata. O constructie ciclopica, de dimensiuni colosale, este considerata capodopera lui Gaudi, fiind proiectata pentru a reprezenta evenimente din Biblie si istoria crestinismului. Un labirint gigantic de spirale si turnuri gotice, se simte educatia catolica a arhitectului. Acesta si-a dorit ca Sagrada Familia sa aiba 18 turnuri, 12 pentru cei 12 Apostoli, patru pentru cei patru evenghelisti, unul pentru Sf Fecioara si unul pentru Iisus Hristos. Chiar daca aici constructia a inceput cu peste 120 de ani in urma, va mai dura mult pana cand totul sa fie terminat. Daca proiectul initial este respectat cu totul.
Sagrada Familia - Barcelona
Un alt obiectiv interesant in Barcelona pentru admiratorii lui Gaudi este Parcul Guell, care prezinta un Gaudi inspirat si talentat si in postura de arhitect peisagist. Parcul a fost amenajat pentru Contele Eusebi Guell, si ar fi trebuit sa aiba si 60 de loturi pentru case de lux, in final doar doua fiind construite. Una a fost cumparat de Gaudi, care s-a si mutat aici. Astazi este un parc public, si merita vizitat pentru decoratiunile din piatra, mozaicurile pline de culoare, motivele populare catalane si mistice.
Alte creatii ale lui Gaudi din Barcelona sunt Casa Calvet (astazi gazduind un elegant restaurant cu specific mediteranean), Casa Vicens (ce poate fi cumparata pentru 30 de milioane de euro) sau Palau Guell (in prezent in plin proces de renovare).
Foto : pepitotours.com ; gaudiclub.com ; e-architect.co.uk ; lloydi.com
Octombrie 2008