Ziua de 25 martie, in care credinciosii de rit ortodox serbeaza Bunavestire, are mai mult decat conotatie religioasa pentru poporul grec. Pe teritoriul vechii Elade, dar si in statele unde formeaza comunitati sau “eclave” etnice, aceasta este “ziua eliberarii”, ziua cand grecii si-au castigat independenta dupa opt ani de razboi si patru secole de dominatie otomana.
Marea Revolutie a poporului elen din 1821 a reprezentat un urias efort pentru abolirea sclaviei. Datorita mostenirii culturale clasice elene, cauza Greciei s-a bucurat de o imensa simpatie in Europa care a atras dupa sine inclusiv suport material si financiar. Numerosi americani bogati si aristocrati europeni, cum au fost poetul Lordul Byron si medicul Samuel Howe, s-au alaturat revolutionarilor greci si au luptat cu arma in mana impotriva turcilor. Unul dintre masacrele provocate de otomani l-a inspirat pe Eugene Delacriox sa picteze tabolul Masacrul din Chios. Au mai existat si alte lucrari ale lui Delacroix inspirate de poemele lui Byron.
O personalitate marcanta in drumul catre indeplinirea idealului elen a fost Rigas Velestinlis, care l-a insotit ca secretar pe Alexandru Ipsilanti cand acesta a devenit domnitor in Tara Romaneasca. Ajuns in Occident, fiind influentat de ideile Revolutiei Franceze, Velestinlis a ajuns sa creada ca ceva similar ar putea avea loc si in Balcani, avand ca rezultat autodeterminarea populatiilor din Balcani asuprite de Imperiul Otoman.
Operele politice in serviciul democratiei, libertatii si independentei popoarelor balcanice, precum “Thourios” sau
“Noua constitutie politica”, au facut sa fie considerat un adevarat pionier in lupta pentru independenta Greciei. Rigas Velestinlis a fost , predat turcilor de autoritatile austriece din cauza activitatilor sale politice si spanzurat la Belgrad in noaptea de 24 spre 25 iunie 1798.
Batalia decisiva de eliberare s-a tinut la Petra, in Grecia Centrala de Rasarit, de catre Dimitrios ipsilante, fratele domnitorului Alexandru Ipsliante. Turcia a fost obligata sa recunoasca ca noi granite ale Greciei linia Volos-Arta, cu insulele Ciclade, Eubeea si Skiros dupa Conventia de la Londra din 7 mai 1832.
In memoria lui Rigas Velestinlis a fost amplsat un bust de piatra in curtea bisericii Grecesti, de pe bulevardul Pache Protopopescu din Bucuresti, in timpurile recente.
I. C.
editor artline.ro
Martie 2014