Intr-un moment in care vacantele pe tarmul marilor incepeau sa devina o moda, pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, George, printul de Wales, vizita coastele Sussex-ului. Experienta l-a incantat atat de mult incat, mai tarziu, viitorul Rege George al IV-lea a cumparat o casuta in Brighton si l-a insarcinat pe un architect local sa-i mareasca locuinta, astfel incat sa devina o resedinta regala adevarata.
Lucrarile la Pavilionul Regal din Brighton au inceput in anul 1787 si s-au finalizat in 1823. Responsabil pentru indeplinirea grandiosului proiect a fost Henry Holland, renumit pentru aptitudinea de a se adapta la orice stil arhitectonic. De data aceasta, insa, provocarea avea sa fie mult mai mare, o data pentru ca beneficiarul era o personalitate de prima importanta, iar in al doilea rand, pentru ca stilul care i se cerea era altul decat cel traditional britanic.
Insa viziunea lui George al IV-lea, combinata cu talentul si extravaganta innascuta a arhitectului Henry Holland, vor reusi sa transforme locuinta intr-un palat oriental fara egal in nordul Europei. Pavilionul Regal a fost tot una cu imaginea orasului Brighton vreme de 200 de ani. Compozitia complexa formata din domuri, turnuri si minarete - adaugate in fiecare colt al palatului, creeaza o imagine exterioara romantica.
Cupolele in forma de ceapa amintesc intr-o oarecare masura de bisericile rusesti, insa sunt realizate in pur stil indian. In interior, saloanele pentru banchete si receptii, dormitoarele sunt decorate intr-o maniera inspirata de stilul chinezesc. Intregul mobilier este realizat in stil opulent, cu multe elemente aurite. La nivelul acoperisului o minibalustrada in stil indian a inlocuit obisnuita cornisa.
Se spune ca in timp ce era inca in constructie Pavilionul Regal, incantat de evolutia proiectului sau de suflet, George al IV-lea isi invita prietenii adesea dupa cina la o plimbare in jurul cladirii, cu planurile in mana.
Fosta resedinta regala avea sa fie vanduta in 1849 pentru 53.000 de lire sterline consiliului orasenesc. Ulterior Pavilionul Regal a ajuns in paragina, ca mai apoi autoritatile sa ia initiativa de a-l restaura pentru public.
I. C.
editor artline.ro