Lansarea i-a avut ca protagonisti pe criticii si istoricii literari Barbu Cioculescu si Gabriel Dimisianu, in prezenta lui Dinu Zamfirescu, presedintele INMER, care a evocat momentele cele mai importante din viata autorului in exilul european.
Este foarte dificil sa cuprinzi, in doua ore de discutii, si cu atat mai greu intr-un limitat spatiu tipografic, existenta unui om de 85 de ani, care a cunoscut frumusetea unei tinereti, incercarile razboiului, ororile comunismului, vicisitudinile exilului si satisfactiile publicarii unei opere ce ocupa... un raft de biblioteca! Este vorba despre cel considerat, de catre Barbu Cioculescu, "ultimul mare reprezentant al generatiei pierdute", din randul careia au facut parte Vladimir Streinu, Constant Tonegaru, Iordan Chimet, Teohar Mihadas - alaturi de parintele catolic Marie Alype Barral - si alti tineri intelectuali/creatori, facand parte din organizatia anticomunista "Mihai Eminescu" (1946), interzisa de autoritati si motiv de arestari, pentru toti membrii; lor li s-au adaugat, in ideea de a starpi intelectualitatea burghezo-mosiereasca, in frunte cu reprezentantii ardeleni ai Cercului Literar de la Sibiu (Radu Stanca, Ion Negoitescu, I.D. Sarbu, Nicolae Balota, Cornel Regman, Stefan Augustin Doinas).
In spiritul si conditiile acelei epoci si-a inceput cariera de scriitor Pavel Chihaia, dupa ce debutase in ziarele vremii cu schite si cronici plastice, apoi cu piesa "La farmecul noptii" (1945) si romanul "Blocada", dintr-un proiect pentru o trilogie dobrogeana - nerealizata ulterior, decat in parte. Dupa o serie de "profesii" ca zidar, caloriferist si figurant de teatru, in 1960 obtine angajarea la Institutul de Istoria Artei (sectia medievala), aparandu-i, pana in 1978, peste 70 de studii de istoria culturii, stranse ulterior in cinci volume definitorii pentru acuratetea si complexa imagine a culturii si artei romanesti in spatiul european. Din acel an, paraseste tara si se stabileste, impreuna cu familia, la Munchen, devenind unul dintre cei mai prolifici intelectuali ai exilului romanesc, publicand constant in presa occidentala si colaborand la Radio "Europa libera". La Editura "Ion Dumitru" ii apare cartea "Traditii rasaritene si influente occidentale in Tara Romaneasca", studiu cu exemplificari pertinente din colectiile marelui Institut Roman din Freiburg...
Sa ne intoarcem la seara de 3 decembrie a.c. Asa-zisa trilogie "Scrieri din tara si din exil" este de fapt o culegere din cele mai importante creatii ale lui Pavel Chihaia, incepand cu "Hotarul de nisip", un fel de oda inchinata Dobrogei, cu al sau erou Ovidiu, si lumea aspra a marinarilor mereu cautatori de limanuri. Celelalte doua volume sunt eseuri, cronici, interviuri si reportaje despre si cu fenomenele cultural-artistice ale romanilor din tara si strainatate, de-a lungul unei jumatati de secol, ca dovada a implicarii unui exilat - si a altora! - in sustinerea identitatii noastre oriunde si oricand.
P.S. Daca, prin vrerea vremilor, literatura romana a pierdut un romancier, a castigat un memorialist si istoric al artei de exceptie. La multi ani, domnule Chihaia!