Paul Poiret (1879 - 1944) a ramas in istoria modei ca una dintre figurile legendare, care a reusit sa schimbe pentru totdeauna conceptiile, stilurile si modelele printr-un amestec de idei originale si influente diverse. Supranumit pe drept cuvant "Regele modei", Paul Poiret este creatorul de moda care a reusit sa elibereze silueta feminina de sufocantele corsete, dandu-i si mai multa libertatea odata cu lansarea scandalosilor pantaloni, care au revoltat opinia publica mult prea conservatoare. |
Imbinand inspirat influentele clasice cu cele provenind din mediul artistic, mai ales din cubism si simbolism, cu elemente orientale, Poiret s-a impus in scurt timp ca principalul creator de moda de la inceputul secolului XX.
Muzeul Metropolitan de Arta din New York prezinta in perioada 9 mai - 5 august 2007 o ampla expozitie dedicata acestui celebru designer, reunind un numar impresionant de creatii ale acestuia, pentru prima oara pe teritoriul american.
Mai mult ca oricare alt designer vestimentar al vremii, Paul Poiret a intuit necesitatea unei schimbari radicale in moda feminina, incercand sa ridice moda la nivel de arta. Incercand sa urmeze liniile corpului feminin, lasand in acelasi timp o ampla libertatea de miscare, Poiret a ajuns la o abordare radical diferita, cu modele avand linii drepte, construite din patrate si dreptunghiuri, schimband pentru totdeauna stilurile practicate in moda. Modelele propuse de el, chiar daca initial primite cu retinere si chiar respinse de cei mai conservatori, erau moderne si de o simplitate surprinzatoare.
Poiret a fost inspirat si influentat mai ales de sotia si muza sa, Denise, arhetipul femeii moderne. Supla, plina de prospetime, libera, Denise i-a servit mereu ca model si a impus un anumit gen de silueta, care il facea sa declare adesea ca sotia este expresia idealurilor sale creative.
Expozitia de la Muzeul Metropolitan de Arta din New York ( 9 mai- 5 august 2007 ) reuneste pentru prima oara peste 50 de modele, de o surprinzatoare originalitate, realizand o ampla trecere in revista a creatiei designerului francez. In afara costumelor curatorii au ales si numeroase ilustratii, obiecte diverse, accesorii si chiar piese de mobilier de epoca. Cele mai interesante exponate au fost achizitionate de specialistii muzeului in 2005, in cadrul unei impresionante licitatii organizate la Paris. Multe dintre hainele de la muzeu nu au fost niciodata nici macar fotografiate si cu atat mai putin expuse, fiind realizate doar pentru Denise.
In afara prezentarii creatiilor lui Poiret, expozitia se ocupa si de colaborarile acestuia cu artisti ai vremii, precum Paul Iribe, George Barbier sau Georges Lepape. Numeroase dintre modelele realizate de acesta au fost publicate si in revistele de specialitate din epoca, precum Art, Gout et Beaute sau La Gazette du bon ton.
Foto : metmuseum.org
Iulie 2007