In total aveau sa fie mii de pagini, un fluviu epic de amintiri, evocari, personaje si personalitati, roluri si regizori, povesti de platourile de filmare si povesti de iubire (unele cu final nefericit), membri ai familiei sai cei care l-au cunoscut pe Newman in copilarie si adolescenta, un caleidoscop confesiv din care ulterior avea sa fie redactat volumul care era adevarata autobiografie a unuia dintre cei mai populari si indragiti actori din toate timpurile. Si ca o fireasca adaugire aveau sa isi gaseasca in textul final locul necesar si amintirile celor care au lucrat cu Newman sau i-au fost aproape intr-un fel sau altul in decursul anilor.
O carte de o sinceritate tulburatoare, plina de parfumul trecutul si de nostalgia unei vieti trecute, dar si cu umor, sensibilitate, haz si un ochi sigur al povestitorului care in acest fel nu doar ca se reconstruieste in paginile volumului, dar se si intelege mai bine ca oricand. O copilarie cu momente nefericite, si poate tocmai in suferinta de atunci au stat semintele unor roluri sau intamplari de mai tarziu. Eterna nesiguranta a tanarului care nu stie ce vrea sau cum sa ajunga acolo, lupta cu dependenta de alcool, iubirile, pierderea fiului, marile roluri si cele uitate, implicarea in diverse cauze filantropice sau momentele in care a ratat o prietenie sau o ocazie de a straluci din nou pe platourile de filmare.
In “Cool Hand Luke”, “The Hustler”, “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, “The Color of Money” sau “Sweet Bird of Youth” Newman a jucat unele dintre marile sale roluri (iar lista este mult mai ampla) si a marcat decisiv istoria celei de a saptea arte, cu o intensitate si o carisma pe care prea putin le-ar fi putut atinge. Dar in cartea al carei inspirat titlu este “Viata neobisnuita a unui om obisnuit” este adevaratul Paul Newman, care nu mai joaca niciun rol, ci este el insusi pana la ultima pagina. O carte publicata postum, si poate cu atat mai importanta pentru cei care ar vrea sa il descopere pe marele actor.
Paul Newman, Viata neobisnuita a unui om obisnuit. Memorii, editura Publica, 2023