James Paul McCartney s-a nascut pe 18 iunie 1942 in Liverpool.
Primul sau instrument nu a fost o chitara bas, ci o trompeta pe care a primit-o la varsta de 14 ani de la tatal sau, Jim McCartney, la randul sau un talentat pianist si trompetist. Dar cum in scurta vreme Paul descoperea rock'n'rollul, a schimbat-o pentru o chitara acustica Framus Zenith, un model ieftin, de doar 15 lire. Cu aceasta chitara va compune prima sa piesa, I Lost My Little Girl.
Desi este una dintre cele mai cunoscute voci din muzica rock, in copilarie a fost respins de doua ori la auditiile pentru corul Catedralei Anglicane din Liverpool.
Cantaretii sai preferati sunt Elvis Presley, Carl Perkins, Buddy Holly, Chuck Berry si Little Richard.
Pe 18 octombrie 1957, la primul sau concert alaturi de The Quarrymen, trupa care va deveni legendara The Beatles, Paul McCartney a avut probleme cu vocea din cauza emotiilor si a ratat un solo de chitara, spre amuzamentul sarcastic al lui Lennon.
Piesa lui preferata nu este o compozitie Beatles, ci God Only Knows a celor de la The Beach Boys.
La un moment dat Paul a propus celor trei sa schimbe numele trupei din The Beatles in The Bumblebees. Motivul? Oare sub un alt nume toti fanii nostri ar fi la fel de dedicati?
A fost atat de impresionat de single-ul The Who, I Can't Explain (1965) incat a declarat public, in mai multe ocazii, ca aceasta era trupa sa preferata. Cea mai buna publicitate imaginabila pentru o trupa care facea primii sai pasi spre celebritate.
Hey Jude, una dintre cele mai cunoscute piese compuse de Paul McCartney, a fost dedicata primului fiu al lui John Lennon, Julian, dupa divortul parintilor sai. Titlul original era chiar Hey Jules.
Alaturi de The Beatles si in cariera solo McCartney a stabilit mai multe recorduri, greu de egalat de un alt muzician – 60 de discuri de aur, vanzari de peste 100 de milioane de albume si 100 de milioane de discuri single, 21 Premii Grammy, compozitorul a 32 de cantece care au ajuns pe prima pozitie in topul Billboard Hot 100.
Dupa despartirea de Beatles si-a format propria trupa, Wings. Numele, dupa cum povestea mai tarziu intr-un interviu, era inspirat de echipa lui de hockey preferata, Detroit Red Wings. Dar inainte de Wings doua optiuni foarte tentante ar fi fost The Dazzlers si Turpentine.
In 1973 a compus piesa Live and Let Die, pentru noul film cu James Bond ce purta acest titlu. Initial, dupa ce a primit oferta, McCartney a ezitat, dar cum romanul omonim ii placuse foarte mult a compus cantecul intr-o singura dupa-amiaza, impreuna cu sotia sa, Linda McCartney. Single-ul, inregistrat alaturi de Wings, a fost vandut in peste un milion de exemplare, a ajuns pe pozitia a doua in topurile americane, si, spre surpriza tuturor, a fost nominalizat la editia din acel an al Premiilor Oscar la sectiunea “Cel mai bun cantec original”. Castigatorul in acel an a fost The Way We Were, interpretat de Barbra Streisand si extras de pe coloana sonora a filmului cu acelasi titlu.
A fost casatorit de trei ori: cu Linda Eastman (1969-1998), Heather Mills (2002-2008) si cu Nancy Shevell, din 2011.
Dupa despartirea The Beatles, McCartney spunea intr-un interviu: “Pentru mine a fost un cosmar. A fost foarte greu, pentru ca stiam ca nu ii urasc, dar stiam ca trebuie sa salvez trupa, si eram singurul care o putea face – pentru cei ceilalti trei nu faceau decat sa o distruga”. Dupa o asemenea declaratie fostii colegi nu au fost tocmai incantati.