In perioada medievala patul cu baldachin reprezenta bogatie, fiind o forma de exprimare a statutului unei persoane. Materialele folosite erau unele dintre cele mai scumpe, matase sau damasc, brodate cu fir de aur si argint. Baldachinul era impodobit cu perdele din stofe grele, impunatoare, care permiteau si crearea unui microclimat placut in pat. Un astfel de confort se intalnea cel mai des in casele regale si in cele ale aristocratilor. Insa, utilitatea acestei piese de mobilier au cunoscut-o mai intai cei din clasa de jos care foloseau baldachinul pentru a se proteja de frig, de insecte si de rozatoare.
Desi paturile cu baldachin au fost initial modeste si simple, odata cu trecerea timpului acestea au cunoscut o schimbare semnificativa, devenind apreciate pentru design-ul architectural, al sculpturii si al picturilor pline de culoare. Totodata cu timpul aceste piese de mobilier si-au pierdut functia practica, astazi fiind prezente in locuinte datorita elegantei si stilului pe care le dau unei incaperi prin simpla lor prezenta.
In putine cazuri patul cu baldachin si-a pastrat forma clasica, specifica perioadei victoriene, cu stalpi inalti pe cele patru colturi, uniti la partea superioara de patru grinzi peste care sunt puse draperii dense si opace. Acest model clasic de pat cu baldachin se potriveste perfect in dormitoarele spatioase ce pastreaza in stilul de amenajare caracteristici specifice aceleasi perioade. Astazi, aceste piese de mobilier se gasesc in stiluri destul de diferite, de la clasicul pat cu picioare sculptate la cele din metal, create in stil minimalist sau Art Nouveau.
Versiunea moderna prezinta un design destul de elegant, avand ca tema forme geometrice simple. Ca material predomina metalul, uneori in combinatie cu lemnul, iar ca tesaturi sunt preferate cele simple, usoare si transparente. Un pat cu baldachin poate fi integrat cu usurinta intr-o amenajare interioara daca se tine cont de cateva criterii estetice. Draperia baldachinului trebuie sa pastreaze aceeasi tema cromatica ca restul elementelor din incapere (perdele, lenjerie de pat, tapiteria mobilierului), iar spatiul sa fie in conformitate cu dimensiunile patului. In cazul spatiilor mici se poate renunta la structura din lemn masiv, optand pentru un semi-baldachin la capatul patului sau la folosirea inelelor care se pot prinde de tavan deasupra acestuia, prin care sa trece o bucata lunga de material vaporos.
In functie de materialele folosite si de complexitate, pretul unui pat cu baldachin variaza foarte mult. Spectaculoasa, si cu un pret pe masura, este creatia designer-ului englez de mobila, Stuart Hughes. Valorosul obiect de mobilier are la baza lemn de nuc si cires si tablie incrustata cu diamante, iar perdelele sunt realizate din cea mai buna matase. Pentru crearea acestei piese de mobilier Stuart Hughes s-a inspirat dupa modelele paturilor regale italiene din perioada medievala.
Sursa foto: 1
A.I.
editor artline.ro