Cand vine vorba de originalitate si farmec natural acest restaurant situat chiar langa plaja Michanwi Pingwe (Oceanul Indian) ar putea fi un serios candidat, pentru ca este la mica distanta de tarm si construit cu totul pe o stanca ce il face, la prima vedere, mai potrivit pentru un decor de film fantastic decat pentru o masa memorabila.
Atractie turistica tot mai populara in regiune, localul poate fi vizitat in fiecare zi si este specializat, cum era si firesc, in preparate din peste si fructe de mare. Foarte proaspete. Puteti ajunge acolo fie cu o barca, fie, de ce nu, inot (asa ca este bun si pentru cei care vor sa isi faca mai mult pofta de mancare inainte de masa) si fascineaza prin felul in care arhitectura traditionala exploateaza la limita suprafata disponibila, cu o scara rustica, vegetatie si briza marina impletindu-se pentru un proiect final remarcabil, care face mobilierul modern si elegant, simplu si discret, sa fie cu atat mai impresionant.
2. De Kas, Amsterdam
Este o gradina? O sera? Un restaurant? Toate trei la un loc, un restaurant inedit, unde cea mai mare parte a ingredientelor sunt culese pe loc, chiar de acolo, si categoric fie si un fel modest, simplu, va fi cu mult mai bun. In trecut o sera ce trebuia demolata, pentru ca nimeni nu ii mai gasea vreo utilitate, De Kas avea sa devina localul de astazi dupa ce un entuziast - in treacat fie spus un bucatar de top - a transformat acest loc intr-un restaurant ce are propria gradina si propria sera, de unde puteti lua ierburi aromatice si legume, fructe si tot soiul de ingrediente vegetale. Iar Gert Jan Hageman, originalul bucatar si gradinar, se ocupa in continuare personal nu doar de bucatarie, dar si de intretinerea si strangerea micilor recolte. Totul pentru o experienta cu siguranta memorabila.
3. Ninja New York, New York, SUA
La prima vedere ar parea ca acest local este mai mult o expozitie dedicata unui capitol prea putin cunoscut din istoria nipona (daca exceptam filmele, benzile desenate si desenele animate) insa este un restaurant cu specific japonez, elegant si pretentios, cu o lista de feluri care include specialitati celebre si delicatese pe care norocosii vor fi incantati sa le descopere, mobilier sobru si un meniu plin cu stelute ninja si ilustratii minimaliste de gen.
Foarte bine primit de pasionati, este locul unde esti servit de chelneri purtand traditionalele uniforme intunecate, care nu se rezuma la mancare, ci iti arata langa masa si o tehnica secreta (cel putin declarativ) sau fac tot felul de scamatorii fascinante. Si cand in jur totul pare desprins dintr-un sat japonez medieval, de la mobilier si arta la atmosfera, de ce sa nu te lasi purtat de poveste?
4. Dans le noir?, Paris, Franta
Un local unde specialitatile servite la masa vor fi apreciate doar pentru gust si nu pentru aspect, prezentare sau poveste. Dans le noir? este un restaurant-experiment, unde totul este scufundat in intuneric, cei care aduc mancarea la mese sunt aproape intotdeauna persoane cu deficiente de vedere, si clientii trebuie sa se concentreze doar asupra aromelor, mirosurilor si gusturilor. Si daca este adevarat ca disparitia unui simt le potenteaza pe cele ramase, in acest local parizian nu doar gusti si descoperi specialitatile restaurantului, ci experimentezi si ce inseamna sa iti traiesti viata in intuneric. Afacere culinara sau experiment social? Oricum o idee cel putin aparent de succes, pentru ca din 2004 si pana acum au aparut si alte localuri similare la Moscova, Londra, Barcelona, si nu numai.
foto: ritebook.in, centurion-magazine.com, mostinterestingdestinations.com, paris.danslenoir.com
Aprilie 2018