Institutul Cultural Roman din Londra, in parteneriat cu Festivalul de Film de la Londra, sprijina participarea cineastilor romani la a 54-a editie, care va avea loc in perioada 13-28 octombrie 2010.
Anul acesta, cinematografia romaneasca va fi reprezentata de lungmetrajele Aurora, de Cristi Puiu, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, de Andrei Ujica, Portretul luptatorului la tinerete, de Constantin Popescu si scurtmetrajul Derby, regizat de Paul Negoescu.
Cristi Puiu este regizorul, dar si actorul principal din noul sau film, Aurora, despre care spunea la inceputul lui 2008 ca este un "film despre o crima": Viorel are 42 de ani, este divortat, are doua fetite de varsta prescolara si tocmai si-a dat demisia din functia de referent de specialitate, inginer metalurg. Viorel isi incepe ziua stapanit de o neliniste inexplicabila si se hotaraste sa puna punct instabilitatii ce-i guverneaza existenta de ceva vreme incoace.
Time Out Londra, care a apreciat filmul ca fiind "superb", mentioneaza ca Aurora nu va fi o productie pe placul tuturor, dar este "opera unui regizor - scenarist curajos, pregatit sa se confrunte cu zone ale experientei umane de care majoritatea cineastilor nu sunt constienti".
Al doilea film ce va avea premiera la Londra este Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, film artistic de montaj realizat de Andrei Ujica, exclusiv din imagini de arhiva, obtinute de la TVR si de la Arhiva Nationala de Filme. Filmul are la baza materiale video totalizand 1000 de ore de-a lungul a 25 de ani si include imagini inedite, care nu au fost niciodata difuzate - imagini taiate la cenzura, cautate si selectate de Titus Muntean.
Portretul luptatorului la tinerete, debutul in lungmetraj al scenaristului si regizorului Constantin Popescu, spune povestea grupului de partizani condusi de Ion Gavrila Ogoranu care, pana spre finele anilor '50, a luptat in Muntii Fagaras impotriva comunistilor si-a nou infiintatei Securitati.
Punctul de plecare al scurtmetrajul Derby, de Paul Negoescu, este momentul in care, intr-o seara, un tata isi aude fiica de 15 ani facand dragoste cu prietenul ei in camera alaturata.
Toti regizorii vor fi prezenti pentru intrebari si raspunsuri cu publicul. Participarea cineastilor romani este sprijinita de Institutul Cultural Roman din Londra.
Portretul luptatorului la tinerete este, de asemenea, selectat in cadrul evenimentului Focus with Time Out, o discutie in jurul filmelor care se concentreaza asupra unor personaje ce lupta impotriva oprimarii pentru a-si pastra identitatea nationala si culturala.
Octombrie 2010