David Scott Kastan, Culorile. Pasiune si mister, editura Baroque Books & Arts
Ne-am obisnuit sa vedem culorile peste tot, dar cat de des ne intrebam care este istoria lor (sau cel putin o istorie a culorilor) si daca toti, inclusiv marii creatori, vedem culorile la fel. Volumul scris de David Scott Kastan este o ampla naratiune a felului in care culoarea a fost utilizata in operele de arta, inventariind cu migala si acribie simbolistica ei, impactul vizual, conexiunile intre tablou, fresca, desen si mitul, poemul sau momentul istoric ce au servit ca inspiratie, trecand cu frenezia entuziastului si migala specialistului de la Antichitate la postmodern, de la Homer la Van Gogh, de la Nabokov la Giotto, incercand sa il inteleaga si explice pe Matisse sau regasindu-se in Joyce.
Iar dincolo de forta imaginilor selectate pentru o editie remarcabila grafic bucuria ludica a trecerii prin epoci, titluri si opere cu o prospetime surprinzatoare a privirii si interpretarii face din acest volum o calatorie diferita de alte istorii ale artei.
Arta. O istorie ilustrata, editura Litera
Un volum masiv, plin de ilustratiile de buna calitate a sute de picturi si sculpturi, incepand de la arta rupestra si ajungand cronologic la arta moderna, inventariind creatiile a peste 700 de artisti, de la marii maestri care au revolutionat gusturile si temele epocii lor la pictori si sculptori mai putin cunoscuti posteritatii, dar autorii unor creatii care au ramas, aceasta istorie ilustrata poate fi un titlu de inceput, unul de referinta, un cadou sau acea carte speciala pe care o tot rasfoiesti pe sarite atunci cand ai nevoie de altceva decat de cotidian.
O calatorie prin scoli, curente, etape si momente care au sedus, revoltat, au starnit controverse si dusmanii, au influentat si schimbat istoria lumii, in plus sustinuta de o prezentare vizuala impresionanta, este un titlu care (teoretic) nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca unui indragostit de artele plastice.
Anja Grebe, Vatican. Toate picturile si frescele marilor maestri, editura Litera
O incursiune de o magnitudine impresionanta in colectiile Vaticanului, inventariind toate picturile si frescele ce pot fi vazute aici alaturi de o selectie inspirata de harti, tapiserii, sculpturi si nu numai (in total peste 300), este un titlu de referinta atat pentru cei care au vizitat muzeele de aici, cat si pentru cei care isi doresc sa ajunga in viitorul apropiat.
De la Capela Sixtina la capodoperele din Pinacoteca Vaticanului, de la Apartamentele Borgia la colosala bazilica Sfantul Petru, de la o pagina la alta cititorul se plimba prin sali, palate, descopera capele si fresce, piese antice si harti, tapiserii, sculpturi, creatii arhitecturale si gradini care au fost adesea imitate de-a lungul secolelor, iar faptul ca volumul de dimensiuni impresionante este impartit inspirat in 22 de sectiuni, corespunzatoare muzeelor si zonelor de la Vatican, il poate recomanda si ca un exclusivist si masiv ghid turistic. Imposibil probabil de luat intr-un concediu din cauza dimensiunilor sale, dar perfect pentru a te bucura de comorile Vaticanului chiar fiind departe de acesta. In plus fiecare lucrare este prezentata in atributele sale cheie, suficient pentru a intelege de ce a fost aleasa pentru colectiile papale.
Istoria artei. De la arta rupestra la arta urbana, editura Rao
O istorie a artei destinata in primul rand publicului larg trebuie sa fie clara si bine scrisa, alegand acele lucrari reprezentative pentru diversele curente si perioade, iar impresionantul tom editat de Stephen Farthing porneste din perioada preistorica, de la primele creatii de pe peretii pesterilor, continuand calatori de-a lungul secolelor prin curente, directe si revolutii estetice.
Si nu doar in pictura, grafica sau sculptura, dar si in mai modernele performance art sau arta conceptuala, totul organizat cronologic pentru ca un cititor sa poata sa descopere treptat cum s-a nascut, cum a evoluat si unde se afla astazi arta, in functie de context istoric, influente si valori. Cu peste 1000 de reproduceri de cea mai buna calitate, de la capodoperele arhicunoscute la lucrari mai putin cunoscute, este acea istorie a artei utila oricui.