Muzeul National de Istorie a Romaniei in parteneriat cu Consiliul Judetean Satu Mare, Primaria Municipiului Satu Mare si Muzeul Judetean Satu Mare organizeaza in perioada 28 noiembrie – 18 decembrie o expozitie dedicata bratarilor dacice de aur sustrase si exportate ilegal din zona Sarmizegetusei Regia si recuperate de statul roman.
Evenimentul are loc cu prilejul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, cele patru bratari putand fi admirate intr-o expozitie temporara realizata la Muzeul Judetean Satu Mare. Vernisajul va avea loc la sediul muzeului amintit, pe data de 28 noiembrie, la ora 13.00.
Bratarile dacice de aur constituie cele mai importante capodopere ale orfevrariei acestei populatii antice, fiind marturii istorice exceptionale pastrate pana in timpurile noastre. Pana in prezent, un numar de 13 astfel de piese au fost recuperate, incepand cu anul 2007, de catre statul roman, dupa indelungate si laborioase investigatii efectuate de autoritatile judiciare romane in colaborare cu cele straine (din Germania, Franta, Statele Unite ale Americii si Elvetia). Acest demers, sprijinit in mod eficient de catre Guvernul Romaniei si Ministerul Culturii si Patrimoniului National, a presupus ducerea la bun sfarsit a sapte operatiuni de recuperare si repatriere a bratarilor de aur dacice (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009 si una in 2011).
Cuprinzand 15 panouri, expozitia prezinta date semnificative despre istoria descoperirii si a recuperarii bratarilor, despre tehnologia si sursele de materii prime folosite de bijutierii daci pentru producerea acestora, precum si informatii despre semnificatia lor politica si artistica. De asemenea, in data de 28 noiembrie, directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei va sustine conferinta publica “13 din 24 … Povestea bratarilor dacice regale de aur de la zvon la realitate (1999-2011)”.
Acest eveniment complementar vernisajului va avea loc in sala de sedinte a Muzeului Judetean Satu Mare, cu incepere de la ora 14.00. Realizarea acestei expozitiei la Satu Mare se inscrie in noua politica a Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti de “iesire in afara incintei”, un demers ce vizeaza sa prezinte si in alte orase ale tarii piese foarte importante din colectiile sale, facilitand astfel un acces cat mai larg al publicului din provincie, si nu numai, la marile valori ale istoriei si civilizatiei romanesti si europene, marturii pastrate in cadrul celui mai important muzeu cu profil istorico-arheologic al tarii.
Noiembrie 2011