Minim 3 milioane de euro salasluiesc in fosta mahala Armeneasca acolo unde in secolul XVII ateliere mestesugaresti, pravalii si carciumi erau grupate in jurul bisericii Armenesti. La confluenta strazilor Luca Stroici si Sperantei se afla casa Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu ce a apartinut sotiei primarului Procopie Ioan Dumitrescu, fost jurist, politician roman liberal si primar al Bucurestiului intre 1901 - 1902 si 1910 - 1911.
In 1947, dupa nationalizare, 2845 de lei, bani cu care fusesera cumparate Bacania si Casele Nae Petrescu, pareau a fi pierduti pentru totdeauna. Pe strada Plantelor, unde in 1889, la nr. 9 locuia inca poetul Mihai Eminescu, proprietatile familiei Petrescu au asteptat tacute retrocedarea. Acest fapt s-a intamplat de curand, iar acum Bacania si Casele Nae Petrescu se afla in licitatia Artmark la un pret de pornire de 760.000 de euro.
Viitorul proprietar al celei mai vechi farmacii cu laborator din Bucuresti nu va detine doar un „imobil”, ci va fi posesorul celui mai reprezentativ monument al istoriei farmaceuticii romanesti. Finalizata in 1925 de catre antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, casa cu farmacie la parter rivalizeaza prin arhitectura interioara cu Muzeul Farmaciei din Sibiu. Legata “de buna voie si nesilita de nimeni” de regimul comunist in 1949, Farmacia Gheorghe Hotaranu (pret de pornire: 600.000 de euro) reprezinta si astazi un simbol al reusitei in afaceri.
Si in inima zonei istorice Cismigiu se gaseste o bijuterie arhitecturala. Casa general Constantin D. Nicolescu (pret de pornire: 1.590.000 de euro) a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea si a apartinut generalului cu acelasi nume, personalitate marcanta in vremea domniei Regelui Mihai, comandant militar al Bucurestiului, secretar general in Ministerul Apararii si fost dizident in Miscarea Nationala de Rezistenta impotriva comunismului.
Cu un soi de nostalgie, Artmark Historical Estate constata ca este posibil ca aceste bijuterii ale patrimoniului romanesc sa fie purtate la “haina” investitorilor internationali.
Mai multe informatii despre comorile arhitecturale ale Romaniei, precum si o selectie a portofoliului actual, le puteti gasi in catalogul Artmark Historical Estate 2016-2017 sau pe siteul Artmark.