Elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” au organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, ultima activitate cuprinsă în proiectul „Arad-Szeged: Patrimoniu Cultural European”, din cadrul programului Phare CBC. Este vorba de un parteneriat între colegiul arădean şi fundaţia Hansagi Ferenc din Szeged cu scopul de a promova valorile culturale din cele două oraşe.
Proiectul a fost finanţat în proporţie de aproape 90% de către Uniunea Europeană cu suma de 13.600 Euro; co-finanţarea a fost asigurată de Primăria Arad şi de Comitetul de părinţi al colegiului. De altfel, Primăria Arad şi Millenium Centre Arad sunt şi parteneri în proiect.
La activitate au participat elevi, profesori, reprezentanţi ai partenerilor, ai I.Ş.J Arad, colaboratori şi invitaţi. Levente Bognar, viceprimarul municipiului a onorat cu prezenţa această activitate vorbind despre importanţa unui astfel de proiect în promovarea imaginii oraşului Arad în Europa şi felicitându-i pe realizatori pentru iniţiativă.
Prof. Livia Marinescu, manager de proiect a vorbit despre obiectivele şi acţiunile proiectului, despre impactul şi sustenabilitatea proiectului în comunitate, mulţumindu-le colaboratorilor şi partenerilor. În continuare au fost prezentate produsele finale ale proiectului: broşura, pliante, CD şi film (DVD). După acordarea diplomelor de participare şi reiterarea faptului că 30 de elevi ai şcolii sunt instruiţi să prezinte vizitatorilor străini valorile oraşului Arad a fost vizionat filmul „Povestea a două oraşe”, făcut de elevii români.
Materialele realizate scot în evidenţă elementele comune celor două oraşe în context larg european şi nu în ultimul rând sentimentele pe care le au elevii faţă de comunitatea în care trăiesc. Scenariul filmului este relevant în acest sens, prin frazele de început care precizează modul şi tonul de abordare a întregului proiect: „Nu putem spune povestea oraşului Arad fără să ascultăm vocile străzilor, ale pietrelor de caldarâm, mai vechi, mai noi, ale copacilor bătrâni şi trişti, ale apelor învolburate ale râului Mureş, mereu altele, mereu aceleaşi în indiferenţa lor. Apoi vocile clădirilor semeţe sau copleşite de ani...şi ale oamenilor...toţi şi toate deţin o frântura din trecutul, prezentul şi viitorul acestui oraş”.