Mircea Mihaies descrie in cartea "Viata, patimile si cantecele lui Leonard Cohen" cautarile si paradoxurile din viata poetului-muzician, reflectate in finalul volumului si prin 32 de poeme ale lui Cohen, traduse de Mircea Cartarescu.
Scriitorul Mircea Mihaies este nominalizat pentru acest volum, aparut la Editura Polirom, la Premiile speciale ale Uniunii Scriitorilor pe anul 2005, ce se vor acorda la jumatatea lunii mai.
Vocea si nevroza, oglinda si balansul, lumina si remuscarea, vrajba si durerea, cruzimea si candoarea, prada si femeia, verticala si ocolul sunt cuvinte din numele unor capitole scrise de Mihaies, ce reprezinta franturi din viata poetului-muzician.
Aflat mereu pe o margine de lume, Leonard Cohen a starnit mereu controverse, de la primele versuri, considerate a fi la limita pornografiei, pana la retragerea sa timp de cativa ani intr-o manastire budista.
Cohen s-a jucat cu limitele, a trait intotdeauna, dincolo de canoane si de reguli, si a cautat iubirea absoluta in femei sau in divinitate. El a fost apreciat mai intai ca scriitor si abia spre batranete i-a fost recunoscuta valoarea de muzician.
"James Joyce nu a murit"
Leonard Cohen s-a nascut in 1934 la Montreal, intr-o familie de evrei. A debutat in 1956 cu volumul de versuri "Sa comparam mitologii", dar faima i-a adus-o cel de-al doilea ciclu, intitulat "Cutia cu mirodenii a planetei". A calatorit prin Europa si s-a stabilit in insula greceasca Hydra, unde a locuit timp de sapte ani alaturi de sotie si copil. In Grecia a scris controversatul volum de versuri "Flori pentru Hitler" (1964), precum si doua romane, "Jocul favorit" (1963) si "Frumosii invinsi" (1966). La publicarea lor, ziarul "Boston Globe" scria: "James Joyce nu a murit. Traieste in Montreal si se numeste Cohen".
Cohen a scos nenumarate albume, care au facut din el idolul mai multor generatii. A incantat prin chitara sa insotita pe alocuri de viori, iar la inceput stilul i-a fost asemanat cu cel al lui Bob Dylan. A devenit ulterior cantautor de rock-pop-folk, aflat intr-o permanenta conflictualitate cu miscarea flower-power. Dupa ce s-a intors din manastirea budista, Cohen a avut o revenire spectaculoasa in lumea muzicii prin albumul "Zece cantece noi", aparut in 2001. Ultimul sau album, din 2004, se numeste "Dear Heather".
"Vocea deliberat cavernoasa apartine unui demon ce-si clameaza dreptul la suprematie pe ruinele unei civilizatii, si nu unui salvator al ei. E lumea singuratatii absolute, a torturii, a controlului nemilos, a natiunilor ruinate, a fantomelor si a focurilor pe drum...", spune Mihaies.
Tradus de Cartarescu
Florile ce le-am lasat in pamant "Florile ce le-am lasat in pamant, pe care nu le-am cules pentru tine, le aduc azi pe toate, ca sa le las sa creasca etern, nu in poeme sau marmura ci unde au cazut si au putrezit. (...)
Nu rautatea ma indeparteaza, ducand la renuntare si tradare: e oboseala, oboseala de tine.
Aur, ivoriu, carne, iubire, divin, sange, luna/ am devenit expertul acestui catalog. Atat de glorios odata, corpul meu doar un muzeu a devenit acum: o gura-mi aminteste o parte din el, o mana alta parte, o umezeala, o caldura alta.
Cine poseda ceva de el nefacut? Nu sunt eu sursa frumusetii tale Cum nu sunt nici a coamelor de cai sau a cascadei. Acesta-i ultimul meu catalog. Respir nerespirabilul te iubesc te iubesc - si iti dau drumul pentru totdeauna."
Carte de vizita
Mircea Mihaies, nascut in 1954, este profesor de literatura engleza si americana la Universitatea din Timisoara si redactor-sef al revistei "Orizont". A scris printre alte volume: "De veghe in oglinda" (1989), "Cartea esecurilor.
Eseu despre rescriere" (1990), "Femeia in rosu" (cu Mircea Nedelciu si Adriana Babeti, 1990), "Cartile crude. Jurnalul intim si sinuciderea" (1995). Coordoneaza seria "Antologii lirice" a Editurii Polirom.