Desi mijlocie ca intindere, Romania este o tara unde unitatea si diversitatea coabiteaza. Traditiile pascale ale poporului nostru ne definesc pe toti crestintii ortodocsi, pe de-o parte, si tototdata ne diferentiaza privind sub raport etnografic.
Decizia fiului cel mic al Printului Charles, Harry, de a petrece Pastele anul acesta in Transilvania a produs felurite reactii. De ce in Romania? Oare nu pentru latura sa arhaica, pentru lucrurile care au incetat sa fiinteze in Anglia si in alte parti poate cu un secol in urma?
Particularitatile Ardealului dobandite in urma convietuirii cu sasii, obiceiurile, credintele ori pur si simplu tehnica si arhitectura, sunt extreme de apreciate pe plan international. In Marginimea Sibiului turistii au posibilitatea de a se delecta vizitand obiectivele populare din zona. Cea mai veche biserica romaneasca se afla la Saliste, iar picturile din ea dateaza de la 1674. In Sibiel exista un muzeu al icoanelor pictate pe sticla, iar la Fantanele exista un muzeu mixt, de etnografie si arta bisericeasca.
Nu mai putin fascinanta va fi experienta in Maramures sau in Bucovina, aproape de ctitoriile medievale ale domnilor Moldovei. In Maramures, ciclul sarbatorilor apropiate Pastelui incepe o data cu ziua Sfantului Mucenic Gheorghe, pe 23 aprilie. In acea zi, fetele si feciorii se uda reciproc cu apa urmand un stravechi rit pagan de fertilitate, si tot atunci se scot oile ”in hotar” (in afara satului) si se asociaza stanele.
Aprilie 2012
Daca aveti putina inspiratie si noroc, in oricare din aceste locuri aveti sansa sa participati la incondeierea oualor si la pregatirea cozonacilor si celorlalte delicatese. Pasca, cozonacul facut din aluat dospit umplut cu branza de vaci, stafide si smantana, este preparata in ajunul Invierii Domnului. La tara credinciosii tin sa o duca la biserica pentru a fi sfintita de preot, inainte sa manance din ea.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.