Scriitorul francez îsi lanseaza la Bucuresti un volum despre masochismul occidental
Scriitorul francez Pascal Bruckner propune cititorilor din România un nou titlu care îi poarta semnatura, `Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental".
Volumul, aparut recent în româneste si publicat în Franta în octombrie 2006, a stârnit reactii diverse si dezbateri aprinse, demascând "fara retinere obsesia de autoflagelare care domina discursul despre trecutul occidental si revalorizând un sentiment de mândrie nationala, eclipsat, de ceva vreme, de simpatiile proamericane", potrivit Editurii Trei. Cartea va fi lansata astazi, începând cu ora 18.00, la Libraria Carturesti din Bucuresti, în cadrul unei sesiuni de autografe.
"Filosoful actualitatii" este deja celebru în România pentru romanele sale: "Iubirea fata de aproapele", "Hotii de frumusete", "Luni de fiere" sau "Capcaunii anonimi". Pascal Bruckner (foto), un obisnuit al întâlnirilor cu publicul român, a revenit la Bucuresti atât pentru a-si prezenta recentul volum, dar si pentru a face cunoscuta colaborarea cu Editura Trei. Bruckner va coordona, împreuna cu Magdalena Marculescu, directorul editorial al editurii, colectia Eroscop. Titlurile care vor fi lansate, astazi, la Libraria Carturesti abordeaza fara pudoare si ipocrizie teme tabu, elementul-cheie fiind erotismul. Colectia Eroscop scoate pe rafturile librariilor "Femeie goala, femeie neagra. Roman erotic african", de Calixthe Beyala, "Labirintul destinului", de Junichiro Tanizaki, "Visatorii", de Gilbert Adair, si "Povestea lui O", de Pauline Reage. "Ideea de a coordona împreuna cu Pascal Bruckner colectia Eroscop s-a nascut atunci când am descoperit ca avem preferinte comune de lectura, curiozitati si libertati conceptuale care nu se sfiesc în fata tabuurilor, pe care de altfel doar cartile le pot darâma cu atâta îndreptatire si perversitate", povesteste Magdalena Marculescu despre colaborarea cu Pascal Bruckner. Distanta si diferentele culturale nu au fost o bariera în calea colaborarii dintre cei doi. Mai mult, au sporit "farmecul acestei colaborari, prin care doua voci de cititori decid sa se exprime ca o singura voce de editor", mai spune Magdalena Marculescu.
Pascal Bruckner, cunoscut romancier si eseist francez, s-a nascut la Paris în 1948. A fost profesor invitat al universitatii californiene Saint-Diego, profesor la Institutul de Studii politice din Paris, colaborator al cotidianului "Le Nouvel Observateur" si al ziarului "Le Monde". În prezent, este consilier editorial al Editurii Grasset, din Franta.