"Intreaga lume ne uraste, iar noi meritam acest lucru: iata convingerea majoritatii europenilor, cel putin in Vest." Europa este vinovata fata de trecutul ei (razboaie, persecutii religioase, colonizari, fascism, comunism), iar europenii sunt datori si se supuna unui examen critic radical, mai mult chiar, sa "repare" nedreptatile trecutului, rescriind pur si simplu istoria din perspectiva unei permanente mea culpa. O adevarata "tiranie a penitentei" domina scena politica actuala, ai carei pioni se refugiaza intr-un ecumenism ipocrit si caricatural, evitand sa comemoreze anumite zile ale istoriei nationale, de teama de a nu deraja sensibilitati rasiste sau de a nu rememora episoade colonialiste. |
Pe un ton polemic si incisiv, Pascal Bruckner incrimineaza aceasta ideologie a masochismului national sustinuta in Europa de o intreaga traditie a gandirii critice (iniiat de Nietzsche i i desvrit de deconstructivism) i nlocuiete teza culpabilitii cu una a superioritatii istorice: "Se poate spune, mai degraba, ca Europa si-a invins monstrii, a abolit sclavia, a abandonat colonialismul, a invins fascismul, a facut KO comunismul. Ce alt continent mai poate afisa un astfel de bilant?"
Aparuta in Franta in octombrie 2006, cartea lui Pascal Bruckner Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental a starnit pana in prezent aprige dezbateri si controverse intelectuale, demascand fr reinere obsesia de autoflagelare care domina discursul despre trecutul occidental si revalorizand un sentiment de mandrie naionala, eclipsat, de ceva vreme de simpatiile pro-americane.
Pascal Bruckner, Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental, Editura Trei, Bucuresti, 2007, Pret 24.90 Ron