Marti, 12 aprilie, de la ora 18:00, la Sala Symposium a Bibliotecii Nationale a Romaniei (Bd. Unirii nr. 22) se va desfasura „Volumul 2” din Stagiunea de colectie - seria de recitaluri interactive prin care sunt valorificate editiile rare ale unor partituri celebre, aflate in colectiile Bibliotecii Nationale. La eveniment, intrarea va fi libera, iar spectatorii din tara pot urmari transmisiunea in direct prin EnjoyTV.ro.
Publicul va fi invitat marti seara sa descopere povestile unor partituri semnate de compozitori precum Antonio Vivaldi, Friedrich August Kummer, Igor Stravinski, Camille Saint-Saens, dar mai ales sa le asculte in interpretarea artistilor invitati.
Titlul lucrarilor va fi dezvaluit marti prin recitalurile de duo sustinute de Raluca Ouatu si Mihai Murariu care vor interpreta lucrari pentru pian la patru maini si, pe de alta parte, violoncelistii Ella Bokor si Mircea Marian vor concerta in formatia Duo Cello Jaya.
Prezentarile vor fi facute de catre Raluca Bucinschi – cercetator si de catre Diana Gheorghiu - compozitor.
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR), cu o experienta de peste 20 de ani in promovarea artistilor interpreti, in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
Foto: Daniel Angelescu
La primul eveniment al Stagiunii de colectie, publicul a primit cu entuziasm expozitia de partituri, cat mai ales recitalurile sustinute de Alexandra Tanase la vioara si Iulian Ochescu la pian. Au fost prezentate lucrari din perioade diferite compuse de George Enescu, W.A. Mozart, J.S. Bach si W. Lutoslawski.
Raluca Bucinschi: „Criterile de selectie care au stat la baza partiturilor, pentru a intelege valoarea acestora, au fost: autorul, continutul, raritatea, valoarea artistica si istorica, anul aparitiei si editura. In general, toate partiturile expuse in cadrul expozitiilor au trecut cu brio acest test al bibliofiliei. Pe langa aceste calitati, partiturile noastre mai au o valoare: aceea sentimentala. Pentru ca nu ti-e dat in fiecare zi sa gasesti ex-libris-uri, dedicatii, autografe, sa constati prieteniile si legaturile dintre oameni.”
Marti, 29 martie, au fost prezentate partile Pavanne si Bouree din lucrarea lui George Enescu, Suita nr. 2, in RE Major, op 10 pentru pian, cu dedicatie pentru pianistul Louis Diémer, caruia i-au mai fost dedicate lucrari de catre compozitori precum Cezar Franck, Jules Massenet, Camille Saint-Saens sau Édouard Lalo.
Inregistrarea „Volumul 1” al Stagiunii de colectie poate fi urmarita in arhiva EnjoyTV.ro.
Despre Stagiunea de colectie
Organizate in seri de marti, o data la doua saptamani, in perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colectie vor reinvia pagini valoroase din muzica universala si romaneasca, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonora in istorie. Partiturile alese sunt Editii Princeps ale unor lucrari celebre, versiuni rare si, deopotriva, fac parte din colectiile personale ale marilor muzicieni romani.
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
Stagiunea de Colectie este un proiect co-finantat de AFCN si se deruleaza in cadrul programului „Oportunitati la Tine Acasa”, lansat de UCIMR in anul 2009, dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania.
Foto: Daniel Angelescu
Raluca Ouatu este Lector Univ. Dr. al Univesitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. A beneficiat de burse de studiu in Germania, Polonia, Lituania si Italia si este laureata a numeroase concursuri nationale si internationale (Carl Filtsch-Sibiu, Jeunnesses Musicale-Bucuresti, Grecia-Konterteum, Italia-Tortona, Polonia-Antonin).
Raluca Ouatu a fost invitata in calitate de acompaniator oficial in cadrul Concursului si Festivalului International George Enescu, a Concursului International J M Events Romania 2011, 2012, 2014 a concursurilor si cursurilor Internationale de Dirijat Orchestra Micul Paris – Bucuresti 2010, 2011, 2012 si Jeunesses Musicales 2012, 2013, 2014. A sustinut masterclass-uri pentru personalitati ca Rony Rogoff (SUA), Michael Martin Kofler (Germania), Hedwig Swimberghe (Belgia), Rockwell Blake (SUA), Liora Maurer (SUA), a colaborat cu Orchestra si Corul Filarmonicii de Stat George Enescu Bucuresti, cu Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Orchestrele de tineret Camerata Regala si Orchestra Romana de Tineret, Corul National de Camera Madrigal, Bucharest Brass Ensemble si nu in ultimul rand este o prezenta remarcata in cadrul ansamblurilor camerale de renume.
A sustinut recitaluri solo si concerte in tara si in strainatate (Spania, Italia, Germania, Austria, Franta, Elvetia, Republica Moldova, Polonia, Lituania). A concertat alaturi de orchestre celebre sub bagheta dirijorilor Ovidiu Balan, Alexandru Iosub, Bogdan Voda, Samuel Muni, Juan Paulo Gomez, Ignacio Pilone, Octav Calleya, Ilarion Ionescu Galati, Constantin Adrian Grigore, Maria Angeles Rozas Carballo. A participat la cursurile de maiestrie ale pianistilor Mihai Ungureanu, Walter Krafft, Viniciu Moroianu, Vincenzo Balzzani, Arkady Sevidov-Moscova, Gabriel Amiras, Shoshana Rudiakov. A inregistrat un CD in Germania, cu Beethoven – Concertul pentru pian si orchestra nr 1.
Mihai Murariu, nascut in 1984, a inceput studiul pianului la varsta de 6 ani. Pana la finalul liceului acumuleaza un palmares consistent de premii la concursuri nationale si internationale, si canta pe scena in numeroase recitaluri sau concerte in Bucuresti si in tara. In 2003 este admis la sectia de Compozitie a UNMB, la clasa prof. univ. dr. Dan Dediu.
Mihai Murariu este o prezenta constanta pe scenele muzicii contemporane romanesti, atat in calitate de compozitor, cat si de interpret, de multe ori interpretand lucrari proprii. Numeroase aranjamente realizate de Mihai Murariu au fost interpretate pe scena Ateneului Roman si a Filarmonicii din Ramnicu Valcea. Mihai Morariu a intretinut si o activitate de corist si organist al catedralei catolice Sf. Iosif din Bucuresti.
Membru al mai multor ansambluri camerale de muzica contemporana (opus.Art, Propuls, IconArts, Sonomania, devotioModerna, European Contemporary Orchestra, etc) si laureat al celor mai importante concursuri de compozitie din Romania, Mihai Murariu si-a incheiat studiile doctorale si este, in prezent, cadru didactic asociat la UNMB si pianist colaborator al Operei Nationale din Bucuresti si al Teatrului National din Bucuresti.
Ella Bokor si Mircea Marian sunt absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu si sunt considerati muzicieni de varf ai generatiei lor. Cei doi violoncelisti concerteaza in formula Duo Cello Jaya de cinci ani, formatia fiind fondata in anul 2008.
De-a lungul timpului, s-au facut remarcati pe marile scene de concerte din Romania, castigand numeroase distinctii pentru arta interpretativa. Ella Bokor a obtinut Premiul II si premiul special la Plovdiv International Chamber Music Competition 2015, Premiul „Ion Voicu” si IconArts, Premiul II si Premiul special al Concursului „Paul Constantinescu”, premiul II la Concursul „Mihail Jora”, in timp ce Mircea Marian a obtinut Premiul I la concursurile internationale de la Chisinau si Liezen, si la concursurile „Mihail Jora” si „Paul Constantinescu” dar si multe alte recunoasteri care au contribuit la succesul acestui Duo.
Ella Bokor si Mircea Marian fac parte din Orchestra Romana de Tineret si ansamblul Violoncelissimo fondate de maestrul Marin Cazacu si concerteaza alaturi de Orchestra de Camera Radio si Filarmonica „George Enescu”.
Raluca Bucinschi, cercetatorul implicat in coordonarea acestui proiect, s-a dedicat in realizarea de expozitii si lucrari de specialitate care au avut in prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, George Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.
Diana Gheorghiu, compozitorul care a contribuit la selectia programului propus, a studiat cu profesorul Octavian Nemescu la Universitatea Nationala de Muzica si este considerat primul creator roman care a utilizat tehnologia AR (Augumented Reality) intr-o lucrare clasica de muzica contemporana, iar interesul sau recent in compozitie este cel de a explora dimensiunile unei estetici personale in cautarea „memoriei eterne”, semnatura sa creativa fiind „tehnica umbrelor captive”. Diana Gheorghiu este co-fondatoare a Academiei de vara si Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internationale independente de arta contemporana din Sud-Estul Europei, unde, incepand cu anul 2013, coordoneaza si programul „Compozitor in rezidenta”.
Aprilie 2016