24 Iunie 2015
Editura Herald si site-ul artLIne.ro va propun sa participati la un nou concurs. Premiul este oferit de Editura Herald si consta in 3 carti ce fac parte din campania ZILELE MINDFULNESS
Tot ce e mai nou in psihologie, arta, filosofie, medicina sau chiar in afaceri foloseste, de acum, ideea de mindfulness.
Titlurile cartilor sunt:
Mindfulness zi de zi – oriunde vrei sa mergi, acolo esti deja
Autor: Jon Kabat-Zinn
Traducator: Marilena Constantinescu
Stiti ceva? Daca ma gandesc bine, oriunde vreti sa mergeti, sunteti deja acolo. Orice ati ajuns sa faceti, asta e ceea ce faceti. Indiferent ce ganditi acum, asta este ceea ce e in mintea voastra. Orice vi se intampla, s-a intamplat deja. Intrebarea importanta este: cum o sa va descurcati? Cu alte cuvinte, „Si acum ce faceti?”
Indiferent daca va place sau nu, acesta este momentul cu care trebuie intr-adevar sa lucram, pe care trebuie sa-l abordam. Cu toate acestea, cu totii ne traim prea usor vietile, ca si cum am uita pentru o clipa ca suntem aici - unde suntem deja - si ca suntem implicati in ceea ce suntem deja implicati, in actiunile noastre pe care le intreprindem. In fiecare moment ne regasim la rascrucea lui aici si acum. Dar atunci cand norul uitarii acopera locul in care ne aflam acum ne pierdem, devenim dezorientati. Si atunci, „Si acum ce facem?...” devine o problema reala.
Meditatie asupra perceptiei – vindecare prin mindfulness
Autor: Bhante Henepola Gunaratana
In prezentul volum, Bhante Gunaratana, autorul bestseller-ului Mindfulness pe intelesul tuturor, propune practica buddhista a meditatiei asupra perceptiei pentru a afla cum modificarea propriei perspective ne poate transforma sanatatea mentala si fizica.
Perceptia - unul dintre componentele de baza ale corpului si mintii - poate fi atat o sursa a suferintei si durerii, cat si o sursa a fericirii si sanatatii. Traditia buddhista ne invata ca perceptia poate fi antrenata si in cele din urma purificata prin practica meditatiei. Cand intelegem modul in care perceptia ne afecteaza viata, o putem folosi, tot asa cum facem cu orice alt obiect al meditatiei, pentru a depasi tendinte nocive de gandire si actiune si pentru a dezvolta astfel stari mentale sanatoase.
Cele zece practici de vindecare care alcatuiesc meditatia asupra perceptiei formeaza un sistem cuprinzator de meditatie, combinand aspecte ce tin atat de meditatia samatha (meditatia „linistii”) cat si de meditatia vipassana. (meditatia „viziunii clare”). Samatha este folosita pentru a calma si a centra mintea, in timp ce vipassana este folosita pentru a intelege mai clar modul in care ne percepem de obicei pe noi insine si lumea din jur. Alternand intre aceste doua practici, persoanele care practica meditatia cultiva o perceptie purificata, dupa cum explica Buddha. In urma acestor eforturi, inaintam pe calea catre eliberarea de boala, confuzie si alte forme de suferinta metala si fizica.
Trezirea: ghid pentru o spiritualitate fara religie
Autor: Sam Harris ( nascut in 1967)
Traducator: Alexandru Anghel
Cei care vor spiritualitate fara religie vor gasi in noua carte a lui Sam Harris un ghid desavarsit pentru meditatie ca practica spirituala rationala informata de neurostiinta si psihologie. Scrisa de neurosavantul si renumitul autor de bestselleruri New York Times, Sam Harris, Trezirea se adreseaza celor care nu urmeaza nici o religie, dar care banuiesc ca Isus, Buddha, Laozi, Rumi si alti sfinti si intelepti din istorie nu au avut cum sa fie cu totii epileptici, schizofrenici sau sarlatani. Pe parcursul cartii, Harris argumenteaza ca in experientele unor astfel de contemplativi pot fi gasite adevaruri importante - si ca astfel intelegerea realitatii presupune mai multe lucruri decat admit in general stiinta si cultura seculara.
Trezirea este in parte jurnalul unei cautari si in parte o explorare a fundamentelor stiintifice ale spiritualitatii. Nici o alta carte nu asociaza mai bine intelepciunea contemplativa cu stiinta moderna si nici un alt autor in afara de Harris - om de stiinta, filosof si renumit sceptic - nu ar fi putut sa o scrie.
Intrebarea concursului:
In ce an s-a nascut autorul american Sam Harris, adept al scepticismului stiintific si al noului ateism ?
Conditii de participare:
- Folositi o adresa de email valida
- Trimiteti raspunsul la adresa de email office@artline.ro
Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti.
Asteptam raspunsul dumneavoastra pana in data de 23 iunie, ora 14. Castigatorul desemnat va fi anuntat la adresa de email personala.
19 Iunie 2015